„Varázslat a mesék birodalmából”

2021. 01. 08.

Vándorútjáról hazaérkezett a Schreiber papírszínház.

2016. áprilisától 2018. áprilisáig vándorolt a Dobó István Vármúzeum gyűjteményéből útjára indított Schreiber-Gyermek-Színház – Mesés papírjátékok című időszaki vándorkiállítás. Első helyszíne a Magyar Állami Operaház volt, ahol közel 36.000 látogató tekinthette meg a csodás, művészi kivitelű, miniatűr színházi jeleneteket. Majd a Miskolci Színészmúzeum, Egerben a Dobó István Vármúzeum Ziffer Galériája, végül Szegeden a Móra Ferenc Múzeum Kass Galériája fogadta a kiállítást.

 

Magyar Állami Operaház, a kiállítás első helyszíne

 

 

Az elkészült kiállítás nyolc tematikai egységben tárta föl Jacob Ferdinand Schreiber esslingeni nyomdájából útnak indult, s a 19. század végén népszerű papírszínház történetét, a készítés technikáját, az illusztrátorok személyét, a szövegkönyvek keletkezését, otthoni használatát, s több generáción át tartó őrzését, s múzeumba kerülését, restaurálását és napjainkba történő visszahelyezését a múzeumpedagógiai foglakozások segítségével.

A tárlat rendkívül gazdag, s szinte hazai szinten egyedi kollekciót mutatott be a papírszínház sokféle nyomatából.

 

Kiállításrészlet, Magyar Állami Operaház

 

 

A kiállítás 20 különleges színpadi jelenettel idézte meg a 19. század végén népszerű operákat, meséket és szépirodalmi műveket. A díszletek és figurák gazdag látványával feltárultak A varázsfuvola, Tannhäuser, Az orleans-i szűz, Genovéva, A Säckingeni trombitás, A haramiák, Faust, Csipkerózsika, Hamupipőke, Nyolcvan nap alatt a föld körül, Grant kapitány gyermekei, és az Ezeregyéjszaka meséinek előadásai.

 

Csipkerózsika jelenet

 

 

Genovéva papírkulisszái és figurái

 

 

A Schreiber papírszínházat több generáción át egy egri család őrizte, a kassai származású családtag, Schmotzer Alajosné Tarczal Mária hagyatékaként.

A berendezett papírszínház jelenetek és a tablókon olvasható információk mellett igyekeztünk olyan látványelemeket tervezni, melyek az esztétikai hatás mellett a színházi világ korabeli varázsát idézték. A látogató a papírszínház kapun keresztül lépett a kiállítótérbe, ember nagyságú papírszínház figurák tették lehetővé az emlékfotó készítését. A színdarabok szereplőit idéző öltözetekbe lehetett bújni (rokokó leány és fiú öltözet, páncéling, török kori fiú öltözet, Csipkerózsika, Hamupipőke öltözete). A ruhák kölcsönzését a Gárdonyi Géza Színház tette lehetővé.

 

A kiállítás egri helyszínén a Múzeumi barangoló - Mesés papírszínház múzeumi óra keretében korabeli jelmezeket ölthettek magukra

 

 

Az eredeti német gót szövegkönyvekből magyar nyelvre fordított párbeszédek segítségével, a kialakított mini színpadon lehetőséget adtunk a szerepjátszásra.

Egri helyszínünkön a kiállításban megjelenő játékos elemekkel a színjátszásra, a vizuális hatásokkal, az alkotásra ösztönöztük a családdal érkező egyéni látogatókat. Rendhagyó tárlatvezetések, szakmai programok, tanulmányok, kiadvány, múzeumpedagógiai órák, adventi olvasósarok, Mese-vár-táborok, gyermeknapi Manufaktor műterem bemutatók, és fesztiválprogramok kapcsolódtak a kiállításhoz. Múzeumi barangoló – Mesés papírszínház múzeumi óra és műhelymunka során betekinthettek a papírszínházat őrző és használó Tarczal Mária naplójába, megismerhették a papírfigurák művészi kivitelezésének technikáját és a divattörténet korszakait és a 19. századi irodalmi alkotásokat. Hidegtű technikával és színes tusfestéssel megalkothatták a kiállításban megismert mese színpadképét, s szerepjátszással jelmezeket öltve magukra a szövegkönyvek segítségével átélték a színjátszás örömét. Betekintést adtunk arról a küldetésről, ami a papírszínház lényege volt: a színház szeretetére nevelt s igazi, családi, közösségi játék élményét nyújtotta.

 

Az életre kelt papírszínház a Várműhely nyári MESE-VÁR táboraiban

 

 

„Köszönöm az élményt, mely elvarázsolt a mesék birodalmába!” – fogalmazott egy látogató, s mi a kiállítás létrehozói is hasonló érzésekkel ajánljuk további bemutatásra.

A papírszínház megvásárlását, restaurálását és vándorkiállítás formájában történő bemutatását a Nemzeti Kulturális Alap Közgyűjtemények Kollégiuma támogatta.

 


Császi Irén

néprajzkutató, muzeológus, Dobó István Vármúzeum