A májfa, májusi kosár szerelmi ajándékozása

A májfa, májusfa felállítása és a májusi kosár ajándékozása május elsején, május első vasárnapján és pünkösd napján is szokásban volt. A szokás a régi termékenységvarázsló zöldághordásban gyökerezik.

A májfa a legények érzelmeinek kifejezője, magassága kifejezte a fiú szerelmének nagyságát is.

 


Négyéves kislány édesanyjával a májfa előtt.
Hevesaranyos, 1953. Bakó Ferenc felvétele. DIV Fotóadattár

 

Májfát nemcsak az eladósorban lévő lányok, hanem a kisebbek is kaptak. Éjszaka a legények közösen indultak az erdőbe a 6-10 m magas fák kidöntésére. Az Északi-Mátraalja településein általában a nyír, bükk és gyertyánfákat gallyazták le úgy, hogy csak a felső részén hagytak zöld ágakat. A fát néhol a fiúk díszítik, néhol a lányoknak kell kendőt, szalagokat, ritkábban mézeskalács babát, narancsot, kalácsot, pattogatott kukoricát és egy-két üveg bort kötözni a fára, amit a kiválasztott lány kapuja elé ástak le, vagy a kerítéshez kötöztek. Boldogon és a megye számos településén májfaállító énekkel köszöntötték a lányt, a májfaállítás végeztével a májfavivőket megvendégelték.

 

Hallottátok-e már hírét,

Király Gyurka legénységét?

Fűrésszel vágja a májfát,

Hogy ne hallja kopogását…

 

Erdő, erdő, de kerek vagy,

Édes rózsám de messze vagy!

Ezt a májfát kivágattam, 

Hogy a rózsám megláthassam.

 

Kellj fel babám, itt a májfa,

 Ha elhoztam, vigyázz rája.

 

 


Kisfiú vállán a kivágott májfával.
Felsőtárkány, 1968. Bakó Ferenc felvétele. DIV Fotóadattár


 


Két és fél éves kisfiú szüleivel májusi kosarat visz.
Noszvaj, 1969. Bakó Ferenc felvétele. DIV Fotóadattár

 

Heves megye területén Bakó Ferenc végzett kutatásokat 1965-ben, ekkor Felsőtárkányban 164 májfát állítottak 99 lánynak és 12 kosarat helyeztek az ablakokba.  Május elsejének reggelén a muzsikusok a „banda cigányok” járták a falut, s ahol májfát láttak, felköszöntötték. A májfa állítás szokása még napjainkban is elevenen él az Eger környéki falvakban.

 


Megkínálják a zenészekkel érkező májfa állítókat.
Felsőtárkány, 1968. Bakó Ferenc felvétele. DIV Fotóadattár

 

A májfa mellett a májusi kosarat a férjhez menés előtt álló lányoknak, de az egészen kicsi lányoknak is egyaránt vitték. Korábban a legény fűzfavesszőből maga fonta a kosarat, színes krepp- papírral, szalagokkal díszítette, amibe cserepes virágot, hortenziát vagy muskátlit vásárolt. Később virágüzletben készíttették, melyhez ajándékok járultak: édesség, ékszerek és ruhafélék. A kosarat a kisebb fiúk édesanyjuk kíséretében május elsejét megelőző este vitték el a lányos házhoz, a kapuban átadták a lány édesanyjának, aki behívta s megvendégelte őket.  A nagyobb fiú, az udvarló késő este küldte el a kosarat a lánynak, ha elfogadta, a legény is elment hozzá. A kosarat másnap reggel kitették az ablakba, hogy minél többen lássák.

 


Kislányok „májfával” májusi virágkosárral.
Noszvaj, 1960. Bakó Ferenc felvétele. DIV Fotóadattár

 

A májfa állítás és májusi kosár ajándékozása az egyéni élet eseményeinek sorába illeszkedik, a párválasztás, házasodás előkészítését szolgálta.

 


Császi Irén

néprajzkutató-muzeológus