Magyar Géniusz

MAGYAR GÉNIUSZ VÁNDORKIÁLLÍTÁS az Egri várban 2023. május 27-től augusztus 31-ig a gótikus püspöki palotában!

A Magyar Géniusz Vándorkiállítás egy nagyszabású és reprezentatív tárlaton mutatja be a vidék géniuszait, a vidéki muzeális intézmények legértékesebb és legkülönlegesebb műtárgyait.

A vándorkiállításhoz kapcsolódóan egy NYEREMÉNYJÁTÉKOT hirdetünk, GÁRDONYI-REJTÉLY címmel.

A tárlaton látható Gárdonyi Géza titkosírással írt Mesterkönyve. Az író izgalmas játéknak és kihívásnak tekintette az egyedi írás megalkotását és rendszeres, napi szintű használatát. Ezt az üzenetet és játékosságot továbbgondolva vonjuk be a kiállítás látogatóit a Gárdonyi-rejtélybe, és biztatjuk őket egy titkosírással írt szöveg megfejtésére…

Aki velünk játszik, két titok megfejtője is lehet. Egyrészt kitalálhatja, hogy milyen szöveget rejtenek a különös jelek, másrészt elgondolkodhat azon is, hogy mi indíthatta Gárdonyit arra, hogy ezzel a jelrendszerrel rögzítse mondanivalóját!

A jó megoldásokat beküldő felhasználók között 5 db, a Vármúzeum valamennyi kiállítóhelyére érvényes, egyszeri belépésre jogosító családi belépőt sorsolunk ki, amelyet 2023. december 31-ig használhatnak fel.

Egy rövid szöveges ismertetővel szeretnénk a segítségére lenni, mielőtt megpróbálkozik a megfejtéssel.

 

A játék leírása

Írásunkban megtalálja a titkosírás kulcsát, a KÓDOT is.

Kérjük, hogy figyelmesen olvassa el Játékszabályunkat és az Adatvédelmi Tájékozatót!

Az Adatvédelmi hozzájáruló nyilatkozatot innen tudja letölteni:

Adatvédelmi hozzájáruló nyilatkozat letöltése

 

Gárdonyi Géza titkosírásos betűjelei kiválasztásával latin betűs írásunk párdarabjait alakította ki, tehát egy betűhöz egy jel tartozott. Választott betűjelei latin betűs írásunk karaktereinek kisebb-nagyobb részei lettek, vagyis gyakorlatilag a betű egy kis elemét (szárát, a fölé írt vesszőt, alsó ívét, stb…) emelte ki az író. Gárdonyi feladta az írás alapvonalát, és egyúttal célként 2 cm körüli, minél telítettebb írásszalag leírását határozta el.

A titkosírás betűjelei mindig közvetlenül kapcsolódnak egymáshoz és minden szövegbeli jel külön hangértékkel rendelkezik. Az írás iránya jobbról bal felé tart. A jobbról bal felé haladó írásirányhoz másodlagos irányként az alulról felfelé haladó írásirány társul. A felfelé tartó írásirány az elsődleges mindaddig, míg az írásszalag felső peremét el nem éri a szó. A betűk kötése a jelek alapvonalat érintő pontjain lehetséges: ha két ilyen pont van, akkor a jobb oldalihoz köt az előtte lévő betűjel. A jel kezdőpontjával köt az előző jel végpontjához.

Az írás egyszerűsítésén kívül Gárdonyit esztétikai szempontok is vezérelték. Ez volt a játék és az öröm ebben az írásban.

 

 

Feladvány:

 

 

Megfejtő kód:

 

 

A szöveg megfejtését a gardonyihaz@egrivar.hu e-mail címre várjuk névvel és telefonszámmal.

A SZÖVEG BEÉRKEZÉSÉNEK HATÁRIDEJE:

2023. augusztus 31.

 

Minden kedves játékosunknak sok sikert kívánunk!

Szeretettel várjuk a kiállításban!