Vár-Családi-Kör

2022. 02. 01.

A Dobó István Vármúzeum családi programjai! Tudja Ön, hogy mit jelent a kékfestés, vagy mi a tűzzománc festék fő alapanyaga? Esetleg azt, hogy hogyan játszották egykoron az ostrom játékot? Nálunk megtudhatja!

Szeretettel hívjuk, várjuk családi délutánjainkra azokat az érdeklődőket, akik a Dobó István Vármúzeum falai között, múzeumi környezetben szeretnének családtagjaikkal együtt eltölteni egy-egy tartalmas, élményekkel teli délutánt! 

Fontosnak tartjuk, hogy a diákok számára biztosított múzeumpedagógiai foglalkozásaink alapján, több generációnak nyújtsunk ismereteket kiállításainkból és gyűjteményeinkből kiindulva. 

Az elméleti tudáson és a jó hangulaton kívül egy saját készítésű tárgyat is elvihetnek emlékül.

 

A programokat a megadott hónap első péntekén a Várműhelyben - Dobó u. 12. - tartjuk. 

Maximális létszám 20 fő alkalmanként.

Ár: 1000 Ft/fő. 

 

A részvételhez előzetes regisztráció szükséges az alábbi e-mail címen és telefonszámon:

muzeumpedagogia@egrivar.hu , 06 30/815 09 63 

A jelentkezés határideje a programot megelőző munkanap 12.00-ig.

 

 

Program

 

Február 04.

Kékfestés

A kékfestő eljárás egy régi hagyományokkal rendelkező mesterség. A népviselet színes alapanyagának készítéséhez használták ezt a textilfestő eljárást. A családi nap keretén belül bemutatjuk az egykori műhelyek működését, megismerkedhetnek a hagyományos technikai eljárásokkal. A műhelymunka során a mintázás folyamatába kapcsolódhatnak be az érdeklődők. Egy kis kékfestős terítővel térhetnek haza.

A program kezdési időpontjai: 13.00 és 14.30

 

 

Március 04.

Játékos délután - Most babra megy a játék


Nevetés, izgalom, jó szórakozás vár azokra a vendégeinkre, akik ellátogatnak erre a délutánra. 
A foglalkozáson részt vevő családok egy rövid játéktörténeti bevezetőben megismerhetnek többek között olyan játékokat, amilyeneket egykor pl. Balassi Bálint és a végvári vitézek is játszottak. Szó esik a többek között a kockázásról, a kártya-, a malom-, az os játékról és a sakkról is.
A történelmi játékok mellett kipróbálhatják azokat a mai, modernebb, „átalakított” játékainkat is, amik egy-egy kiállítás-, vagy a gyűjteményeinkben található műtárgyak megismerését segítik. 

A program kezdési időpontjai: 13.00 és 14.30

 

 

Április 01.

Tűzzománc készítés

A foglalkozás bepillantást enged az ötvösség több ezer éves múlttal rendelkező díszítő technikájába, a zománcozásba. A történeti korok zománcozott művei segítségével áttekintjük az ötvösművészet remekeit. Bemutatjuk a legjelentősebb magyarországi emlékeket. 

A zománcozásnak sokféle technikája alakult ki. Ez alkalommal a festőzománcban rejlő lehetőségekkel ismerkedünk. A résztvevők egyedi tervezésű ékszert készíthetnek felhasználva a múzeum online gyűjteményi anyagát, a gyűjtött motívumok újrafogalmazásával.

A program kezdési időpontjai: 13.00 és 14.30

 

 

Május 06.

Játék a kazamatában

A vár egyik legizgalmasabb helyszínén, a kazamatában teszünk felfedező sétát, egy kis puzzle játékkal összekötve. 
Minden család kap egy-egy, a kiállításban található műtárgyról készült kép részletét (puzzle-darabot). A séta során fel kell ismerniük, hogy melyik műtárgyról készülhetett az adott puzzle-darab. Ha jó a felismerés, akkor a részletet be tudják illeszteni abba a hiányos képbe, amit a játékvezetőtől kapnak. Addig tart a játék, míg minden egyes képrészlet a helyére nem kerül. 

A program kezdési időpontja: 14.00