Újdonságok a Dobó István Vármúzeumban

Több új attrakcióval, kiállítási-, interpretációs és rendezvényhelyszínnel gazdagodott 2023-ra az Egri vár. Az idei szezontól látogatóink már megtekinthetik, és birtokba vehetik a Nemzeti Kastély és Nemzeti Várprogram keretében létrejött új tereinket.

A vár főbejáratánál létesült Déli fogadóépületben pénztárak, mosdóblokk, ajándék-és kiadványbolt is várja a látogatókat.

A pályázati forrásból elkészült Ágyúdombban egy európai szintű fogadótér mellett csomagmegőrző, mosdóblokkok, baba-mama szoba, információs pont és ajándékbolt szolgálja a vendégek kényelmét. Ugyanitt elkészült egy 70 fős moziterem, kizárólag csak itt lesz megtekinthető Szász Attila rendező kisfilmje, mely az 1552-es ostromot mutatja be a mai kor gyermekének szemével. Elkészült a Cipóosztóház is, ahol a későbbiekben a korabeli gasztronómiába nyerhetnek betekintést helyiek és turisták egyaránt, míg a Varkoch-kapubástya tetején egy korabeli őrszoba kap majd helyet. 

Szintén jó hír, hogy megújult a Déli várfal és az ehhez kapcsolódó gyilokjáró is, a Szép bástya helyreállítási munkálatai pedig várhatóan tavasszal zárulnak.

A 2023-as évben a szokásos évi nagyrendezvényeink mellett, számos új időszaki, és megújult állandó tárlat várja majd a látogatókat. 

Május végétől a Gótikus Püspöki Palota ad helyet a Magyar Géniusz vándorkiállításnak. A reprezentatív kiállításon a vidéki muzeális intézmények legértékesebb és legkülönlegesebb műtárgyait ismerhetik meg a látogatók. 67 intézmény 154 darab, történeti, régészeti, néprajzi és művészettörténeti műtárgya mesél az elmúlt két évezredről.

Ugyanitt az év végére, megújult formában, de megszokott, minőségi tartalommal várja az érdeklődőket az Egri vár történetét bemutató, közkedvelt kiállításunk. 

Egy jegy, számos lehetőség

Újdonság, hogy az idei évtől egy belépőjeggyel már nem csak az Egri várban található attrakciók, de intézményünk összes kiállítása, a Gárdonyi Géza Emlékmúzeum és a Ziffer Sándor Galéria is megtekinthetők. Az egykori zsinagógában a Petőfi 200 emlékév tiszteletére az Érzelmek hullámhosszán – Petőfi Sándor költői világa és a romantika festészete Magyarországon címet viselő tárlat augusztus végéig tart nyitva.

Megújult a Börtönkiállítás, melyet már a téli szezonban is megtekinthettek vendégeink, a Múlt-kirakó és Magyar Minta című tárlataink pedig április 1-től látogathatók ismét.

 

Rendezvények újratöltve

Az idei szezon is bővelkedik izgalmas, kultúraközvetítő, ugyanakkor az egész család számára tartalmas kikapcsolódást biztosító rendezvényekben. Nemzeti ünnepeinken továbbra is szélesre tárjuk a kapukat, és ingyenes belépési lehetőség mellett történelmi hagyományőrzők jelenlétével, interaktív tárlatvezetésekkel tesszük emlékezetessé az itt töltött időt.

A húsvéti és pünkösdi ünnepkörhöz kapcsolódva kézműves játszóházakkal, családi rejtvényfejtéssel, íjászversennyel, kisállatsimogatóval készülünk.

Intézményünk idén is csatlakozik az Emlékhelyek Napja, a Régészet Napja és a Múzeumok Éjszakája országos rendezvénysorozatokhoz. Ezeken az eseményeken kurátori tárlatvezetések, szakmai előadások és bemutatók teszik „kézzelfoghatóvá” a történelmet.  

Idén új időpontban, új tematikával, de továbbra is kiváló színvonalú programelemekkel rendezzük meg a Végvári Vigasságokat. 2023. július 22-23. között régizene fesztivállal, középkori gasztronómiai kínálattal, vásári forgataggal, színpadi előadásokkal, és természetesen az elmaradhatatlan hagyományőrző bemutatókat kísérő lőporfüsttel várjuk a turistákat és helyieket az Egri várban.

 

Egyre bővülő szolgáltatási paletta

Intézményünk idén is nagy hangsúlyt fektet szolgáltatásainak bővítésére. Esküvői szertartások, céges és családi rendezvények, csapatépítő tréningek megvalósítására is kiváló helyszínt biztosítanak rendezvénytereink. Kollégáink, interpretátoraink pedig mindent megtesznek azért, hogy az Egri várban szerzett élmény egyedi és megismételhetetlen legyen!