Sikeres nyári szezont zár a Dobó István Vármúzeum

2023. első félévében 160 ezer látogató érkezett a Dobó István Vármúzeumba, vett részt programjainkon, tekintette meg kiállításainkat. Az elmúlt félév eredményeit, a tervezett őszi programokat,kiállításokat sajtótájékoztató keretében ismertettük.

Örömünkre szolgál, hogy továbbra is nagy népszerűségnek örvend intézményünk! A szezon elején bevezetett új jegykoncepciónknak köszönhetően, egy belépő megváltásával a Gárdonyi Géza Emlékmúzeumot és a Ziffer Sándor Galériát is megtekinthetik az érdeklődők. Az Egri vár vitézeinek tárlatvezetésein, fegyver-és viselet bemutatóin számtalan hazai és külföldi turista ismerkedhetett meg a nemzeti emlékhely történetével és hőseivel.

Az elmúlt félév során is kiemelt figyelmet fordítottunk arra, hogy a minden korosztály számára élményteli kikapcsolódást biztosító turisztikai programjaink, nívós kiállításaink és a folyamatosan megújuló múzeumpedagógia foglalkozásaink mellett, fejlesszük az intézmény szolgáltatásait is- emelte ki Dr. Ringert Csaba, a vármúzeum izgazgatója.

Rendezvények

A nemzeti ünnepeinkhez kapcsolódó rendezvényeinken a napi kínálat mellett számos kiegészítő programmal, kézműves foglalkozásokkal, hagyományőrző csapatok bemutatóival, és a kiállításainkhoz kapcsolódó családi rejtvényfejtő játékkal készültünk, március 15-én, húsvétkor és augusztus 20-án egyaránt. Májusban az Emlékhelyek napja és a Pünkösdi forgatag, júniusban a Régészet napja, és a Múzeumok Éjszakája, júliusban pedig a XVII. Végvári Vigasságok és Régizene Fesztivál vonzotta a látogatókat. 

Kiállítások

Az idei szezonra megújult a Múlt Kirakó című régészeti, és a Holló Valéria nevét viselő néprajzi kiállításunk is. Utóbbi – egy példaértékű adományozásnak köszönhetően - több új tárggyal gazdagodott.  

Nagy örömünkre szolgál, hogy a Gótikus Palotában kapott helyet a Magyar Géniusz vándorkiállítás 2023 május 26 és augusztus 31-e között. A 67 intézmény 154 darab, történeti, régészeti, néprajzi és művészettörténeti műtárgyát bemutató tárlatra több mint  120.000-en váltottak jegyet. A kiállításhoz kapcsolódó játék keretében, a Gárdonyi Géza titkosírásával készült rejtvényt kellett megfejtenie a vállalkozó szellemű vendégeinknek. A jó megfejtők között belépőjegyeket sorsolunk ki!

A Gótikus Palotában várhatóan a jövő év elejétől, megújult formában tekinthetik majd meg az Egri vár történetét bemutató, nagysikerű kiállítást. 

A Gárdonyi kuckóban szeptember 24-ig tekinthetik meg Az ezerarcú Gárdonyi című időszakos tárlatot, a Ziffer Sándor Galériában pedig szeptember 4-ig tart nyitva az Érzelmek Hullámhosszán. 

A Nagy-Eged-hegyi remetekápolna kutatásának eredményeit összefoglaló tárlatot pedig a Déli fogadóépületben kapott helyet.

Közművelődési programok, múzeumpedagógiai foglalkozások

Múzeumpedagógusaink idén is számtalan helyi, és az ország minden tájáról érkező iskolai csoportoknak, családoknak, felnőtteknek és a szépkorúaknak is biztosítottak foglalkozásokat, családi napokat, alkotóköröket, a nemzeti ünnepkehez kapcsolódó tematikus heteket. A Petőfi 200 pályázati program keretében több mint 2500 diák vett részt a foglalkozáson, tárlatvezetéseken, múzeumi órákon és műhelymunkákon. 

Közművelődési programjaink közül továbbra is nagy sikernek örvendenek az Ötórai tea és Senior akadémia rendezvényei, a Gárdonyi kert és kuckó is rendszeresen szolgált kiváló helyszínként a különféle múzeumpedagógiai tematikus heteknek, a rejtvényfejtésnek, az író tiszteletére rendezett pikniknek egyaránt. 

Az idei évben kilenc nyári napközis tábort szervezett a Dobó István Vármúzeum. A hat különféle tematikára épülő, külön - külön gyűjteményeket bemutató táborokban összesen 154 diák vett részt. Emellett számos külső intézmény építette be a várlátogatást az általuk szervezett táborok programjaként. 

Szolgáltatások

Március 24-én adtuk át legújabb létesítményünket: a Zászlódombban kapott helyet a várbolt, a 70 fős moziterem. Kizárólag itt tekinthető meg az Eger 1552 című kisfilm. Emellett mosdóblokk, csomagmegőrző, babakocsitároló és egy baba-mama szoba kapott itt helyet. 

Idén márciusban, szakmai zsűri bevonásával választottuk ki ismét az Egri vár borait 3 kategóriában, melyeket látogatóink szuvenírként a várboltban is megvásárolhatnak. 

Az Egri vár továbbra is kedvelt helyszíne az esküvői szertartásoknak, cégek és civil szervezetek szakmai, szabadidős és csapatépítő programjainak, illetve több színházi produkció és koncert talált otthonra az erődítés és a Valide Szultána Fürdőrom falai között.

Fejlesztések

A turisztikai szezon elejére elkészült a vár főbejáratának rekonstrukciója, megújult az Északi kapunál található várfalat védő fedés teteje, valamint folyamatosak a fejlesztések a Baktai úti telephelyen is. Elkezdődött a Lenkey-ház teljeskörű beruházás is, melyet vélhetően az év végén fejez be a kivitelező, a látogatók pedig 2024 márciusától tekinthetik meg az új kiállítóhelyet. 

Múzeumok Őszi Fesztiválja a Dobó István Vármúzeumban

Az eseményen Novákné Mlakár Zsófia szakmai igazgatóhelyettes ismertette a Múzeumok Őszi fesztivájának programjait. Hangsúlyozta: Jövő! Menő! Múzeum! jelmondattal 2023. szeptember 25-e és november 12-e között zajlik  a 18. Múzeumok Őszi Fesztiválja országos programsorozat, melyhez idén is kapcsolódik a Dobó István Vármúzeum. A közel másfél hónapos rendezvénysorozattal a múzeumi élet innovációira, a múzeumokban őrzött tudás megosztásának újszerű lehetőségeire és módjaira, illetve a múzeumoknak a kompetencia–, és készségfejlesztésben betöltött szerepére kívánjuk ráirányítani a figyelmet.

 

A meghirdetett tíz programtematika közül intézményünk 8 tematikai egysége keretében 17 programelemmel készül, melyek a következők: 

 

1. Csak természetesen 

„Véka esső, köböl sár” – LiteraTúra a Gárdonyi-kertben – múzeumpedagógiai tematikus foglalkozások

Helyszín:        Gárdonyi Géza Emlékház, Közösségi Ház és Kert

Időpont:          2023. október 2-november 17-ig

 

„Szívetrejtő szívem száz sziromra téptem” Lesznai Anna művészetének bemutatása- Kiállítás megnyitó

Időpont:          2023. október 5. 

Helyszín:        Ziffer Sándor Galéria - (földszint)

 

„Szívetrejtő szívem száz sziromra téptem” Lesznai Anna művészetének bemutatása- Előadás sorozat 

Helyszín:        Ziffer Sándor Galéria - (földszint)

 

2. Értékeink újratöltve - szokásaink felelevenítése

Tarisznyavári Mulatságok - családi nap

Időpont:          2023. szeptember 30.

Helyszín:        Dobó István Vármúzeum, Várműhely, Dobó utca 12.

 

Tarisznyavári - múzeumpedagógiai tematikus foglalkozások

Időpont:          2023. szeptember 25. - október 6.

Helyszín:        Dobó István Vármúzeum, Várműhely, Dobó utca 12.

 

„Szívetrejtő szívem száz sziromra tépte ” Lesznai Anna művészetének bemutatása- Múzeumpedagógiai tematikus foglalkozások

Időpont:          2023. október 16. – november 2.

Helyszín:        Ziffer Sándor Galéria, Várműhely

 

Az Egri Vár Napja- Október 17. 

Időpont:          2023. október 17.

Helyszín:        Dobó István Vármúzeum, 3300, Eger, Vár köz 1.

 

Népmese napja rajzpályázat

Eredményhirdetés:     2022. október 17. 14:00 - 16:00

Helyszín:                   Ziffer Sándor Galéria

 

Gárdonyi Géza Emléknap

Helyszín:        Dobó István Vármúzeum

Időpont:          2023. október 29.

 

Máig élő hagyományok: A boldogi lakodalom

Időpont:          2023. november 8. 17.00

Helyszín:        Dobó István Vármúzeum, Dobó-bástya

 

4. 16+ Kerülj pályára- ismeretátadás interaktívan

Titkos küldetés – nyomozás a Gárdonyi-házban

Időpont:          2023. október 2-november 10.

Helyszín:        Gárdonyi Géza Emlékház Közösségi Ház és Kert

 

VárCsaládiKör

Időpont:           2023. október 06. 13:00 - 14:00- Fegyverek fejlődése 

Helyszín:         játék a Fegyvermustra kiállításban

Időpont:          2023. október 03. 13:00 - 14:00 – Az élet egy libajáték – társasjáték készítése

Helyszín:        Dobó István Vármúzeum, Várműhely, Dobó utca 12.

 

5. Múzeumi szünetelő- őszi szünet idejére tervezett programok

Alkotói szabadság – családi alkotói napok Várműhelyben

Időpont:           2023. október 26. 09:00 - 15:00 Kötélverés, csuhé játék készítés

                        2023. október 27. 09:00 - 15:00 Papírmerítés, növényi tinta készítése

Helyszín:        Dobó István Vármúzeum, Várműhely, Dobó utca 12.

 

6. Múzeumi őszbúcsúztató

Márton- nap - múzeumpedagógiai tematikus foglalkozások

Időpont:             2023. november 6-november 10-ig

Helyszín:            Dobó István Vármúzeum, Várműhely

 

8. Múzeumi kulisszatitkok

Holló Valéria és a magyar háziipar – Zábrátzky Éva néprajzkutató előadása

Időpont:          2023. október 11. 17.00

Helyszín:        Dobó István Vármúzeum, Dobó-bástya

 

Ostromágyú az Egri várból – Rákóczi Gergely régész előadása

Időpont:          2023. október 18. 17.00

Helyszín:        Dobó István Vármúzeum, Dobó-bástya

 

Új kiállításra készülünk – Sikéné Kovács Melinda restaurátor előadása

Időpont:          2023. október 25. 17.00

Helyszín:        Dobó István Vármúzeum, Dobó-bástya

 

Szó esett a Ziffer Sándor Galériában, 2023.október 13-án nyíló új, időszaki tárlatról is. H. Szilasi Ágota, a gyűjteményi osztály vezetője elmondta: Lesznai Anna költői, írói, meseírói publikált és publikálatlan szellemi öröksége mellett hatalmas képző- és iparművészeti életművet hagyott hátra. E rejtőzködő világot egyre többen ismerik. Ismert művei nagy részét – egy-két, ám jelentős darabot kivéve, melyek magántulajdonba, illetőleg több állami gyűjtemény, kiemelten a Magyar Nemzeti Galéria Grafikai osztályára, illetve a pécsi Janus Pannonius Múzeum Modern Magyar Képtárának gyűjteményébe kerültek – a hatvani Hatvany Lajos Múzeum őrzi: közel 2400 rajzot (rajzocskát), akvarellt, gouache- és temperaképet. E nagyon vegyes összetételű képzőművészeti hagyaték Gergely Tibor, Lesznai Anna harmadik férje 1974-es ajándéka. 

 

A múzeum munkatársai és néhány elhivatott szakember öt évtizedes munkája révén Lesznai rajzolt, festett, írt életművének mélységes szépségét egyre többen értik, átélik és szeretik. Szeretik, mert az érzékeny intellektusú és gazdag érzésvilágú, a gyermeki képzelet mélységes tisztaságát megőrző alkotó életútjáról és művészi hagyatékáról csakis olyan szeretettel szóltak a megérintettek, mint ahogyan ő e műveket létrehozta. 

Festett, rajzolt és hímzett, hogy gyönyörködhessen otthona szépségében, örvendhessen a kertjében nyüzsgő teremtmények csodálnivaló sokaságának, s azért, hogy megőrizze képüket emlékezetében – megóvva az elmúlástól kis világa szépségeit. A dolgokat az örökléttel kívánta megajándékozni, hogy ne tűnjenek tova a semmibe. Műveinek inspirációját, mintáit széles körből gyűjtötte össze. Mint ahogy a fa gyökere is a mélyből szívja fel a táplálékot, majd koronáját a nap melegében és az eső éltető oldásában megfürösztve édes küszködések közepette minden kikeletkor megszüli leveleit, virágait és gyümölcseit, úgy Lesznai Anna művészete is – mint kora szecessziós stílusban alkotó kollégái – elsősorban a természet közelségben élő, a természetből kinövő keleti kultúrából (lásd: japanizmus) és a legősibb forrásból, a népművészetből táplálkozott. Úgy a népi tárgykultúra forma- és jelkészletéből, mint a népdalok, balladák és a népmesék (kodályi, bartóki) tiszta forrásából. 

A különböző művészeti ágak és műfajok szétválasztása Lesznai Anna alkotásaiban szinte lehetetlen. 

Díszítés és verbális érzelemkifejezés, mesélés és tárgyalkotás, indás-virágos ornamentika és lélekábrázolás nála egymást átszövő fogalmak, úgy kapaszkodnak egymásba, mint ágas-leveles mintájú hímzéstervein, akvarelljein a növények és a közöttük megbúvó lények – madarak, őzek, békák… Ezek a harangvirágos, gránátalmás, tulipános, lepkevirágos, fecskés, páfrányos, pillangóleveles, makkos hímzéstervek és kék pillangóról, régi bútorokról, eperszemnyi szívről, kisfiúról és csodálatos királylányról írt mesékhez készített illusztrációi – maga írta mesékhez, maga készítette festményei – rangos helyet foglalnak le a szecesszió organikus ihletésű korszakában, a 20. század eleji rajz- és iparművészet történetében.

Mindezt láthatják, mindenkit megismerhetnek barátai közül – akik a kor szellemi és művészeti életének nagyjai voltak –, s minden titkot megtudhatnak róla, ha ellátogatnak kiállításunkba.