Múzeumok Éjszakája a Dobó István Vármúzeumban

A Múzeumok Éjszakája hazánk legnagyobb és legnépszerűbb kulturális rendezvénysorozata. A Dobó István Vármúzeum idén is változatos programokat kínált gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt. Az informatív előadásokat és tárlatvezetéseket szórakoztató köntösbe bújtatva hallhatták a résztvevők az Egri vár területén és a Vármúzeum három további helyszínén.

Díszsortűzzel nyitották meg a rendezvényt az Egri vár vitézei és az Egri Vitézlő Oskola hagyományőrzői a Dobó-téren. Az Egri várban, Dr. Ringert Csaba köszöntőjét követően ,,Víg Napok a Végeken" című színpadi előadást láthattak a várba érkezők a Nemzeti Tehetség Program diákjainak előadásában.

 

A Lenkey-házban, a Gárdonyi-házban és a Ziffer Sándor Galériában kurátorok várták az érdeklődőket, akik színvonalas vezetéseikkel mutatták be az időszaki és állandó tárlatokat. 

 

 

A MúltKirakó, a Magyar Minta, A szabadságharc hadserege 1848-49-ben című kiállítások mellett, Rákóczi Gergely, történész mutatta be a 2022-ben előkerült ostromágyút. A Ziffer Sándor Galériában délelőtt megnyitották a XXV. Országos Akvarell Triennálét. Az este folyamán pedig online kiállítás bemutatására is sor került, melyet Ádám Balázs zongorajátéka színesített. 

Családi és online játékok vártak mindenkit a Magyar Minta című tárlaton és a Gárdonyi-házban, ez utóbbiban Históriás irodalom címmel, de még a múzeumi fotógyűjtemény is szerepet kapott a múlt izgalmas felidézése során. 

Nagy érdeklődés övezte az újonnan megnyílt VR-élményt, amely 1238-ba, az izlandi csatába repítette a résztvevőket. A történelmi háttérről Bálint Csaba régész mesélt.


A XVI-XVII. századi életképekről az Egri Vár Vitézei és az Egri Vitézlő Oskola hagyományőrzői gondoskodtak, így a látogatók megismerhették a kor fegyvereit és viseleteit. A Cipóosztóházban interaktív mesékkel várt Beáta, a sütőasszony, aki az időszak gasztronómiáját tárta a vendégek elé. Az Egri Vár Vitézeivel a történelmi kor harcászatáról tanulhattak a résztvevők, miközben bejárták a kazamatákat és az aknafigyelő folyosókat. Napjaink harcászatával a Honvédségi toborzóiroda kitelepülésénél lehetett megismerkedni.

 

 

,,Ételek, bor, történelem” címmel az egri kistőkések borait kóstolhatták a Cipóosztóházban. Az ízletes borokat friss pékáruk, az ízletes húsok és a különleges sajtok egészítették ki.

 

Naplemente után, több mint 20 éves hagyományt követve hatalmas máglyát gyújtott az Egri vár, amely körül táncház került megrendezésre Bécsi Gyula vezetésével. A Lobbanáspont együttes tüzes produkciójában is gyönyörködhetnek a látogatók a kiállítások meglátogatása közben. A Múzeumok Éjszakáján „Könyvhét after” címmel kedvezményesen megvásárolhatóak voltak a múzeum kiadványai a vár boltjában.