Megnyílt a Lesznai Anna kiállítás a Ziffer Sándor Galériában

A Dobó István Vármúzeum képzőművészeti kiállítóhelyén ez a harmadik időszaki tárlat.

Köszöntőjében Dr. Ringert Csaba a galéria adta lehetőségek sokaságára, annak sokszínűségére hívta fel a figyelmet, Novákné Mlakár Zsófia szakmai igazgatóhelyettes pedig Lesznai Anna alkotásainak művészeti értékén túl, az általa megtestesített női szerep fontosságára hívta fel a figyelmet.

Az október 13-i megnyitón Dr. Török Petra irodalom- és művészettörténészt, a Petőfi Irodalmi Múzeum általános igazgatóhelyettese, Lesznai munkásságának kutatója elmondta: a sokoldalú művész hagyatéka 3 nagy ládában érkezett Amerikából hazánkba, a Hatvany Lajos múzeumba. Ennek éppen most 50 esztendeje. A közel 2400 rajzot, akvarellt, gouache- és temperaképet Gergely Tibor, Lesznai Anna harmadik férje ajándékozta a múzeumnak.

Ebből a kollekcióból válogattuk ki azt a közel 140 alkotást. Bemutatjuk életének főbb eseményeit, költői és írói munkásságát és azt a pezsgő szellemi közösséget, mely a 20. század eleji magyar művészeti és szellemi életet meghatározta. Lesznai Anna művészetének inspirálója az alsókörtvélyesi kis barokk kastélyt körülvevő kert, a természet csudákkal teli vitalitása, s – mint kora szecessziós stílusban alkotó kollégái – a természet közelségében élő keleti kultúrából és a legősibb forrásból, a népművészetből táplálkozott. Úgy a népi tárgykultúra forma- és jelkészletéből, mint a népdalok, balladák és a népmesék (kodályi, bartóki) tiszta forrásából.

A tárlat 2024. május 31-ig látható a Ziffer Sándor Galériában! Tekintsék meg Önök is!