Lezárult a Dobó István Vármúzeum Baktai úti telephelyének energetikai beruházása

Sajtóközlemény - 2023.október 16.

Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Dobó István Vármúzeum 2020-ban konzorciumi partnerekként adtak be pályázatot a TOP 6.5.1-19 „Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése” felhívásra. Az európai uniós, vissza nem térítendő pályázati támogatás összege: 127.74 millió forint, melyet az intézmény további 2,9 millió forinttal egészített ki, így valósulhatott meg a Baktai úton található 2-es és 5-ös épület energetikai korszerűsítése. 

A Dobó István Vármúzeum Baktai út 38. alatti telephelyén több épület található. Itt kapnak helyet többek között a vármúzeum raktárai, könyvtára, fotóműterme, valamint itt végzik munkájukat a restaurátorok, a gyűjteményi- és a régészeti osztály munkatársai is.

A 2023. március.06-án indult beruházás célja, a 2-es és 5-ös épületek energetikai korszerűsítése volt.

A pályázati forrásnak köszönhetőn az érintett épületek:

•           homlokzati szigetelést kaptak,

•           megtörtént a nyílászárók cseréje,

•           a tetőhéjazat cseréjét követően a 2-es épület tetejére napelemek kerültek, 

•           fedést és hőszigetelést kapott egy terasz,

•           az alagsorban - a tervek szerinti falszakaszokon- multipor hőszigetelést kaptak a belső terek.

 

A beruházás legfőbb célja az volt, hogy a megújuló energiának köszönhetően a raktárbázis üzemeltetési költségei csökkenjenek. 

Az állományvédelmi és gyűjteményi feladatok iránt nagy az érdeklődés az általános iskolások körében, de az egyetemi muzeológusi oktatásba is bekapcsolódik az intézmény. A Széchenyi 2020 program keretében megvalósult beruházásnak köszönhetően nem csak korszerűbb munkaállomásokat sikerült kialakítani, de a diákokat is szebb környezetben fogadhatjuk!