Időszaki kiállítások, kortárs képzőművészeti szabadegyetem, Egri vár napja

Mozgalmas lesz az október (is) a Dobó István Vármúzeumban. A várható programokról, rendezvényekről sajtótájékoztatón számoltunk be!

Október 16-tól tekintheti meg a nagyközönség legújabb kiállításunkat, mely Lesznai Anna költői, írói, meseírói rajzolt, festett, írt életművének mélységes szépségét mutatja be. A tárlatot megcsodálhatják majd azok, akik csatlakoznak az október 17-től induló Kortárs Képzőművészeti Szabadegyetem programjaihoz. Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Vizuális Nevelés- és Művészetelméleti Tanszékének előadói saját kutatási területükről olyan témákat választottak, melyek széles körben tarthatnak érdeklődésre számot- hangzott el az Egri várban tartott sajtótájékoztatón.

Dr. Boros Lili tanszékvezető kiemelte: a 4 alkalmas, vetített képekkel kísért tudományos ismeretterjesztő előadások betekintést nyújtanak a kortárs művészet és vizuális nevelés aktuális kérdéseibe, s nem mellesleg a tanszéken oktatók munkájába.

2016-ban Bécsben, a Kriegsarchivban, majd 2019-ben Prágában a Cseh Nemzeti Könyvtárban az egri várat ábrázoló tollrajzok kerültek elő. A rajzokat Ferdinand Zinzendorf gróf, az egri vár császári helyőrségének parancsnoka készítette, aki az 1703-1705-ös kuruc ostromról írt naplóját illusztrálta velük. Az ostromzár csatározásainak megörökítéséhez a gróf csaknem teljes körképet rajzolt a vár építményeiről, Eger városáról és a környező vidékről. Jelenleg ezek a rajzok a vár és a város legrégebbi hiteles ábrázolásai, melyeket a jelenkori állapotokról készült drón fotók összevetésével, egy időszaki kiállítás keretében mutatunk be- Az installáció a Gárdonyi téren kap helyet, és október 16-tól, 2024. január végéig tekinthető meg – tájékoztatta a sajtó képviselőit Dr. Kelenik József szakmai kurátor.

Az október kiemelt eseménye minden évben az Egri vár napja. Október 17-én a korabeli harcászati bemutatók, a játékos vitézi próba teljesítésén túl, a látogatóknak lehetőségük nyílik megismerni Heves Vármegye és a környező országokban található testvértelepülések színes, kulturális értékeit is. Az ingyenes napot a hagyományokhoz híven Dobó István síremlékének megkoszorúzásával zárjuk.