Emlékhelyek napja

Díszsortűzre ébredt a város, mellyel az Egri vár vitézei és az Egri Vitézlő Oskola tagjai tisztelegtek május 13-án, az Emlékhelyek napja alkalmából elsőként a Dobó-téren, majd több alkalommal az Egri várban is.

Az ünnepségsorozat megnyitóján Novák-Mlakár Zsófia szakmai igazgatóhelyettes beszédében méltatta a múlt értékeit a jövő generációjának a jelennek megőrzött építmények, épületek fontosságát. Kiemelte: az emlékhelyek által hordozott üzenetek, a dicső történelmi tettek folyamatos aktualizálása egyik fontos feladatunk.

A rendezvényen részt vettek a kizárólag az Egri vár mozitermében megtekinthető Eger, 1552 című film alkotói és szereplői, akik az alkotás megtekintését követően egy közönségtalálkozó keretében meséltek többek között a forgatás élményeiről, izgalmairól. A hollywood-i filmes elemeket is tartalmazó 17 perces rövidfilm elsődleges célja az volt, hogy közelebb hozza a mai kor gyermekéhez történelmünk egyik legdicsőségesebb diadalát, amikor az egri hősök megállították a nagy túlerővel támadó oszmán sereget. Szász Attila rendező elmondta: mindent megtettek annak érdekében, hogy minél reálisabb képet mutassanak az ostrom egy rövid szeletéről. A film készítése közben őket is olyannyira megérintette a történet, és annak hatása, hogy örömmel készítenének további hasonló, a magyar történelem jeles momentumait a mai kor filmes eszközeivel bemutató alkotásokat.

A rendezvényt tovább színesítette Kovács István színművész jelenléte, akivel Tóth Levente színművész és Szalainé Király Júlia muzeológus beszélgetett az 1968-ban forgatott Egri csillagok című film sikeréről. A hatvanas évek filmes technikáiról, a forgatás közben kialakult kihívások és váratlan események megoldásáról, izgalmas történetekben mélyedhetett el a hallgató. A színművész kiemelte: Bornemissza Gergely és Vicuska szerelmének ereje egy egész országot lázban tartott.

 

Az Emlékhelyek napja záróakkordjaként, az 1552-es várvédők tiszteletére Szász Attila rendező adta le a díszlövést.