EGERBE ÉRKEZIK A MAGYAR GÉNIUSZ VÁNDORKIÁLLÍTÁS

A Dobó István Vármúzeum ad otthon a Magyar Géniusz Vándorkiállításnak, mely 2023. május 27-től augusztus 31-ig lesz látható az Egri vár gótikus püspöki palotájának az emeletén.

MAGYAR GÉNIUSZ VÁNDORKIÁLLÍTÁS - EGRI VÁR

GÓTIKUS PÜSPÖKI PALOTA

2023.05.27. - 08.31.

 

A Magyar Géniusz Program keretében megrendezett Vándorkiállítás minden tekintetben újat és rendkívülit hoz létre. Eddig soha nem látott módon egy nagyszabású és reprezentatív tárlaton vonultatja fel a Kárpát-medence géniuszait, a vidéki muzeális intézmények múzeumra, tájra, városra jellemző legkülönlegesebb műtárgyait. A nemzeti identitásunkat meghatározó hősök tetteit, példaértékű tudósok gondolatait, magyar művészek alkotásait és a helyi tradíciókat éltető népi tárgyakat a korszerű muzeológia eszközeivel bemutató kiállítás szellemi emlékművet kíván állítani a magyar kreativitásnak és zsenialitásnak. 

A magyar kulturális örökség tekintélyes részét a vidéki múzeumok őrzik. A mennyiségét és értékét tekintve is páratlan műtárgykincset azonban többnyire csak a helyben élők ismerik, ritkán utazunk akár egy Mednyánszky-festményért vagy a Sisi-relikviákért több száz kilométert. E gondolat mentén kezdeményezte a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége, hogy a vidék legreprezentatívabb tárgyai egy nagyszabású tárlaton belül megmutatkozhassanak. 

A téma forradalmian új, hiszen magyarságunk örökségét, a vidék legjelentősebb műtárgyanyagát még soha nem láthattuk egy helyen és egy időben. A vándorkiállítás-sorozat a Petőfi 200 emlékév keretében, kormányzati támogatásból valósul meg, melyet a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége koordinál. A tárlat 2022 áprilisában indult Kecskemétről, majd Gyula, Debrecen, Győr, Szombathely, Eger után végül Szekszárdra érkezik 2023 őszén. 

A Magyar Géniusz vándorkiállítás az adott településre, múzeumra leginkább jellemző és legjelentősebb műtárgyakat vonultatja fel, melyek képviselik az intézményt, a települést, s annak történelmi és kulturális múltját. 67 intézmény 154 darab, történeti, régészeti, néprajzi és művészettörténeti műtárgya mesél a látogatónak az elmúlt két évezredről. A tárlat minden korosztály számára kínál érdekességeket, a tárgyak révén megmutatkozó géniuszt különböző multimediális és virtuális eszközök teszik interaktívvá. A 154 műtárgy között történelmi ereklyék éppúgy megtalálhatók, mint legnagyobb festőink remekművei, évezredes régészeti leletek, vagy a népművészet remekdarabjai. A 67 múzeum által összeállított anyag egyszerre öleli fel a Kárpát-medence történetét és vonultatja fel az ország minden régióját, páratlan lehetőséget teremtve a magyar géniusz eredményeinek és teljesítményének bemutatására.

A Dobó István Vármúzeum értékes műtárgyai közül egy aranyozott ezüst, török, fedeles kupával, illetve Gárdonyi Géza titkosírásos naplójával járult hozzá a kiállítás létrehozásához. 

 

„Amiben nincs játék, nincs művészet” - vallotta az Egri csillagok című regény írója. Gárdonyi Géza titkosírása egy olyan innováció, amelyben az író egyéniségének játékos oldala nyilvánul meg. 

 

A mindennapi gyakorlatát jelentő titkosírásos gyakorlatok izgalmas kihívást jelentettek a kutatóknak egykor és ma a látogatók számára is.

Gárdonyi Gézát körüllengi a titokzatosság, élete, házasságának története évtizedek óta táplálják az őt és a hagyatékát övező találgatásokat, olykor meglehetősen elrugaszkodott elképzeléseket, tévhiteket.

A legnagyobb rejtély titkosírását vette körül. Ugyan a naplók szövegeit megfejtették, de a legfontosabb kérdések továbbra is megválaszolatlanok. Miért alkotott egy látszólag nagyon bonyolult rendszert, mit rejtegetett, mi volt a célja ezzel?

Megismerve műveit, írói hagyatékát, egyre biztosabbak vagyunk abban, hogy titkosírásával az utókor számára is „üzent”. Ahogyan ő is izgalmas játéknak, kihívásnak tekintette az írás megalkotását és rendszeres, napi szintű használatát, arra gondoltunk, hogy miért ne vonhatnánk be a kiállítás látogatóit, Titkos naplójának megtekintőit ebbe a fortélyos ténykedésbe!

A Magyar Géniusz Vándorkiállítás óriásplakátjain található írásjel egy üzentet hordoz. Azok között, akik helyesen fejtik meg a rejtvényt, családi belépőjegyeket sorsolunk ki. A megfejtéshez természetesen segítséget is adunk: a titkosírás betűinek kódjait megtalálják mind a Magyar Géniusz Vándorkiállítás, illetve az Egri vár honlapján is. Ugyanakkor nagy rendezvényeinken egy-egy foglalkozás keretében személyesen is beavatjuk az érdeklőket a tibetűk világába! Elsőként május 29-én, Pünkösd hétfőn 11.00 és 14.00 órakor várják muzeológus kollégáink a látogatókat a kiállításban egy-egy kódolvasó foglalkozásra!

 

 

A megnyitó 2023. május 26-án 17.00-kor kezdődik, melyre nagy szeretettel és 16:30-tól ingyenes belépési lehetőséggel várjuk a látogatókat!

A megnyitó programja a következő: 

16:15-16:50    Hagyományőrzők és a Sonivius Vappae régizene együttes felvonulása Eger belvárosában

17:00-17:05  Díszsortűz az Egri vár vitézeivel a Gótikus püspöki palota udvarán

17:05-17:30   Ünnepi köszöntők a Gótikus püspöki palota udvarán

                        Dr. Szende László főosztályvezető, Kulturális és Innovációs Minisztérium

                        Dr. Pajtók Gábor, országgyűlési képviselő

                        Mirkóczki Ádám polgármester, Eger Megyei Jogú Város 

17:30-17:40    Fehér Zsombor zenei improvizációja – Kerekes Band

17:40-18:00    Szakmai megnyitó a Gótikus püspöki palota udvarán

                        Demeter Szilárd kuratóriumi elnök, Magyar Géniusz Program

                        Dr. Csapláros Andrea elnök, Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége

                        Dr. Végh Katalin ügyvezető, főkurátor, Magyar Géniusz Program

 

Pohárköszöntőt mond: 

                        Dr. Ringert Csaba igazgató, Dobó István Vármúzeum

18:00-18:30    Szakmai tárlatvezetés a Magyar Géniusz Vándorkiállításban

                        Dr. Csapláros Andrea és Dr. Végh Katalin főkurátorok