3.ÜNNEPRE HANGOLÓ: ADVENT

„Búcsúzik november, kopogtat december, a Remény csillaga" ragyog a szemekben.”

Advent a keresztény világban a karácsony ünnepét megelőző, várakozással teli időszak. Az Úr eljöveteléhez kapcsolódó ünnepkör advent első vasárnapján veszi kezdetét, és vízkeresztig, azaz január 6-ig tart. A karácsonyt megelőző hetekhez számos egyházi, világi szokás és hiedelem kötődik.

Foglalkozásainkon segítséget szeretnénk nyújtani ahhoz, hogy a gyerekek új, kapcsolódó ismereteket szerezhessenek, együtt alkothassanak, és egy saját készítésű ajándékkal lephessék meg családtagjaikat, ismerőseiket.

 

"Karácsonyi varázslat” – karácsonyfadísz készítése

Az év sokak által legjobban várt, legszebb időszaka advent, és annak kiteljesedése a karácsony. De vajon mikortól ünnepeljük? Hogyan, mivel díszítették eleink a fenyőfát? Milyenek voltak az első vagy éppen a századfordulón a karácsonyfadíszek? A diákok mindezeket megtudhatják a foglalkozáson, melynek második felében ők is készítenek egyet a Dobó István Vármúzeum gyűjteményében található karácsonyfadíszek alapján.

Foglalkozási forma: műhelymunka

Ajánlott korosztály: általános iskola alsó és felső tagozat

A foglalkozás időtartama: kb. 90 perc

A foglalkozás helyszíne: Egri vár, Balassi terem

Információ: Bozsákovicsné Radnóti Ágnes

Tel: 06 30 8150959

 

 

Gyertyamártás

Az egyik legősibb világítási fajta a gyertya. Jézus születésének ünnepén, mint az ő szimbóluma kerül az ünnepi asztalra. Elkészítése lehetett családi keretek között karácsony ünnepe előtt vagy kultikus célkora megvásárolhatták a gyertyamártó mesterektől is. 

A foglalkozás során egy kisfilm segítségével felidézzük az egri gyertyamártó műhelyt. A gyerekek kipróbálhatják a gyertya mártásának technikáját, hogy az ünnepi asztalra a saját gyertyájuk hozhasson fényt.

Foglalkozási forma: műhelymunka

Ajánlott korosztály: óvoda, általános iskola, középiskola

A foglalkozás időtartama: 90 perc

A foglalkozás helyszíne: Várműhely (Dobó utca 12.)

Információ: Földi Viktória

Tel: 06 30 7268117

 

 

Karácsony a művészetben 

A keresztény művészetben a legtöbbször ábrázolt jelenet Jézus születése. A foglalkozás bevezető részében a legérdekesebb képi forrásokkal ismerkedünk. Részletesen foglalkozunk a Dobó István Vármúzeumban megtekinthető Szent családot ábrázoló táblaképpel, amely az 1500-as évekből származik. Beszélünk az advent jelentéséről, jeles napjairól, karácsony jelképeiről és szokásairól. A táblaképfestő mesterek nyomdokain haladva a gyerekek megfestik karácsonyi képüket, így az ünnephez illő ajándékot készítenek. 

Foglalkozási forma: műhelymunka

Ajánlott korosztály: általános iskola, középiskola

A foglalkozás időtartama: 90 perc

A foglalkozás helyszíne: Várműhely (Dobó utca 12.)

Információ: Kovácsné Veréb Emese

Tel: 06 30 518-5532