Kossuth-kalap

2021. 01. 08.

A Dobó István Vármúzeum történeti tárgyi gyűjteményében egy különleges viseleti darab, ún. Kossuth-kalap található.

A 19. századi magyar nemzeti divatban a külső megjelenés, öltözködés fontos szerephez jutott. Az öltözködés, a divat talán soha nem követte annyira látványosan a történelmi változásokat, mint az 1840-es években, majd a forradalom és szabadságharc idején és a bukás után. Az egy-egy eseményhez viselt ruházat nem egyszer jellemvonásra, gondolkodásmódra, a nemzeti eszméhez való viszonyulásra, politikai nézetre engedett következtetni. A fekete szín a gyászra, a forradalomra és a szabadság elvesztésére emlékeztet.

 

Kossuth-kalap

 

 

A Kossuth-kalap igen divatos viselet volt: ez a fejfedő ahhoz hasonlított, amit az amerikaiak viseltek a függetlenségi háborúban, mely gömbölyű tetejű, széles szalagú, körül felhajtott karimájú, fekete nemezkalap volt. Feje hosszúkás, nemegyszer enyhén beütve, strucctollat is tettek rá. Az 1848-as szabadságharc tábornokai is viseltek ilyen kalapot, majd az önkényuralom elleni tüntetés hozta újra divatba, Kossuth Lajos iránti tiszteletből.

A fekete nemezkalap, a 20. század elején, az egri ifj. Taray József kalaposmester műhelyében ennek a mintának az alapján készült.

 


Bujdosné dr. Pap Györgyi

történész, muzeológus Dobó István Vármúzeum