Játékos oktatási segédlet

Egerben az évszázadok során számos mesterember talált otthonra, s nemzedékeken keresztül űzték a kemény munkával tanult, apáról fiúra szálló mesterségeket. A Dobó István Vármúzeum gyűjteményei megannyi mesterremeket őriznek, és a múzeum gondosan ápolja a szorgos iparosok emlékét. Érdekesség, hogy nem csak az egriekét, hanem kitekintést adunk más Heves megyei városra is. Egy-egy mester életútja például szolgál, az elkészült tárgyak pedig számos történetet mesélnek el. Múzeumpedagógiai foglalkozásainkon az érdeklődők megismerhetik ezeket úgy, hogy közben kézbe vehetik a történelem emlékeit, sőt, kipróbálhatják a mesterfogásokat, elkészíthetik saját munkáikat. Az itt található segédletek betekintést adnak egy-egy mesterség titkaiba, bemutatják a mestereket és legfontosabb eszközeiket valamint azt a munkafolyamatot is, amivel az adott tárgy elkészül. A mesék a mesterek műhelyeibe visznek bennünket, a feladatok pedig segítenek rögzíteni az elhangzottakat. Várunk mindenkit szeretettel foglalkozásainkra, ahol a gyakorlatban is kipróbálhatják a mesében látottakat és a játékok során átélteket. A foglalkozások előtt érdemes megnézni a meséket és megoldani a feladatokat, így a gyerekek már bizonyos alapismerettel jönnek a foglakozásokra.

A múzeum, a Te történeted!

A Dobó István Vármúzeum 60 éves születésnapját ünnepelő időszaki kiállítással ismerkedhetünk meg. Miért lehet ez fontos Neked? Mert olyan műtárgyakat mutatunk be a 6van hatás című interaktív tárlaton, amelyek a legértékesebbek, legféltettebbek a gyűjteményben! Gyere és kalandozz velünk, hogy megismerhesd régészeti, néprajzi, történeti, képző- és iparművészeti, irodalomtörténeti gyűjteményeink legérdekesebb kincseit! Játssz velünk, hogy az értékek közössé tudjanak válni!

A játék a Legyen Ön is milliomos! játékszabályaira épül. Cél, elnyerni a virtuálisan legmagasabb összeget. Ehhez nem kell mást tenni, csak a kiállítást megnézni, ismerkedni a tárgyak történetével, majd kattints a képre. A 6van hatás kiállításunkat virtuálisan itt érheted el: 6van Hatás

Elsősorban középiskolás és felnőtt korosztálynak ajánljuk.

 

JÁTÉK - 6VAN HATÁS

 

 

Párosítsd a tárgyakat!

A 6van hatás interaktív kiállítás számos olyan régi használati tárgyat mutat be, melyeket már kevésbé ismerünk, használunk. A játék során párosítani kell a fotót a tárgy eredeti nevével.

Ajánljuk általános iskolásoknak, s azoknak, akik szeretik a népmesék világát.

 

JÁTÉK - 6VAN HATÁS

 

 

Online kirándulás az Egri várban

Az online osztálykirándulás az Egri várban című szabadulós játék során megismerkedhetsz a vár több évszázados történelmével, főként a dicső 1552-es ostrom eseményeivel és az Egri csillagok világával.

Felfedezheted azokat a híres személyeket, akiknek valamilyen kapcsolata volt az erőddel.

Rövid kisfilmeket tekinthetsz meg a vár építéséről, az ostromról, miközben memória, kvíz és sok egyéb izgalmas játék során válhatsz egri hőssé.

 

12 éves kortól 120 éves korig bárkinek ajánljuk ezt a nem mindennapi kalandot!

A járványhelyzet miatti korlátozások sajnos nem teszik lehetővé a személyes kirándulás élményét, de amint lehet látogassatok el hozzánk.

 

JÁTÉK - OSZTÁLYKIRÁNDULÁS AZ EGRI VÁRBAN

 

 

Kékfestés

Egy régi mesterséget ismerhetsz meg a játékos feladat során.

Biztos tudod már, hogy mi szeretnél lenni, ha nagy leszel és ezért szorgalmasan tanulsz az iskolában. A következő kisfilmben megtudhatod, hogyan válhatott valaki kékfestővé a régi időkben!

 

JÁTÉK - KÉKFESTÉS

 

 

Miket láttál a mester műhelyében? Azonosítsd be!

 

JÁTÉK - KÉKFESTÉS

 

 

Azt ugye tudod, hogy amit a magyar népmesékben látsz, az nem minden mese!

A kékfestő mester eredeti műhelyében is megtalálhatod ezeket a tárgyakat. A következő játékban próbáld meg párosítani a mesében látott tárgyakat a valódi tárgyakkal! Párosítsd a kifejezéseket a képekkel!

 

JÁTÉK - KÉKFESTÉS

 

 

A régi kézi mintázás segítségével nagyon sokféle kékfestős anyag jött létre. Ha elég ügyes vagy, párosíthatod őket!

 

JÁTÉK - KÉKFESTÉS

 

 

Lássuk mit tanultál meg a meséből a kékfestő mesterségről!

 

JÁTÉK - KÉKFESTÉS

 

Ha szívesen megnéznél eredeti nyomódúcot, indigó festéket és kipróbálnád a mintázást, gyere el a Dobó István Vármúzeum kékfestős foglalkozására osztályoddal!

Nálunk Te is lehetsz kisinas!