Izlandi csata 1238

VR élmény a Dobó István Vármúzeumban

A Dobó István Vármúzeum és az Izlandi Csata Múzeuma együttműködésének köszönhetően látogatóinknak egy interaktív VR élményben lehet részük, melyen keresztül az időben visszarepülve, az 1238-as izlandi csatában találhatják magukat. A látvány kialakítása során a készítők a hitelességre törekedtek, korhű öltözeteket, fegyvereket, környezetet jelenítettek meg.

Az izlandi történelem egyik legfontosabb eseménye a játékban bemutatott örlygsstaðir-i csata, mely a helyi klánok között zajlott, az ország függetlenségének elvesztéséhez vezetett. A látogató egy időkaput átlépve harcosként kapcsolódhat be a küzdelembe, kézbe foghatja az egyik törzsfő, Sturla legendás lándzsáját, a Grásíða-t.

A vármúzeum tervei között szerepel, hogy az 1552-es események tematikájához kapcsolódóan egy hasonló VR élményt hozzon létre, amivel különösen a fiatal korosztály számára kínálhat egy újabb lehetőséget a történelmi események átélésére.

A VR élmény külön belépővel a Gótikus püspöki palota alsó szintjén élhető át minden nap 10.00-18.00 között. 10 éven aluli látogatóknak nem ajánlott.

1.      A VR élményt 10 éves kor alatt kizárólag kísérő jelenlétében lehet használni.

2.      A VR élmények használata nem javasolt várandós személyeknek és mozgásukban korlátozottlátogatóknak.

3.      Nem javasolt tériszonyban, epilepsziában, pánikbetegségben, klausztrofóbiában, magas vérnyomásban, mozgásszervi betegségben vagy szívbetegségben szenvedő személyeknek.

4.      Amennyiben a VR élmény használatakor rosszullétet tapasztal, azonnal hagyja el a VR élményt.

5.      A VR élményt mindenki saját felelősségre használja.

6.      Rövidlátóknak javasolt a szemüveg/kontaktlencse használata.