Alkotói szabadság

Az őszi szünetben két napon keresztül különböző mesterségekhez kapcsolódó alkotónapokat tervezünk, amelyek során az érdeklődők egy-egy mesterséggel és annak fogásaival ismerkedhetnek meg.

Az őszi szünetben a múzeum kinyitja kapuját az alkotni vágyó kicsik és nagyok előtt, hogy több generáció, családi körben tudjon közös élményeket szerezni. A két nap során olyan foglalkozásokkal találkozhatnak az érdeklődők, amelyek a természetből merítik az alapanyagukat. A hagyományos papírmerítés technikáját sajátíthatják el, növényekből tintát készíthetnek, kenderből kötelet verhetnek, és csuhéból babát, vitézt alkothatnak.

RészvételI díj: 1500 Ft/fő

Cím: Dobó István Vármúzeum, Várműhely,

         Eger, Dobó utca 12.

PROGRAM:

Október 30. Hétfő 9:00 - 15:00

1.      Kötélverés 

A régi mesterségek egyike a kötélverés, amely során a kötélverő a kender rostjaiból zsinórokat, köteleket készített. A mindennapos házimunka kiegészítő eszköze volt, ruhaszárító, vízhúzó kötél is készülhetett belőle. Az állattartás során nélkülözhetetlen feladata volt a köteleknek: kötőfékek, istráng, halászati tárgyak szolgálták az emberek szükségleteit. A foglalkozás alatt a kötelek két készítési módját sajátíthatják el az érdeklődők.

2.      Csuhéjáték készítése

A kukorica, tengeri vagy törökbúza néven ismert haszonnövényünk koraújkori elterjedését hazánkban a törökök segítették. Szeptemberben kezdődött a kukoricatördelés, majd baráti körben a fosztás. A mesékkel, mondókákkal kísért társasági együttlétek során a csuhé a gyermekek kezébe kerülve új értelmet nyert. Többféle gyermekjáték készülhetett belőle: baba, lovacska, szitakötő. A foglalkozáson részt vevők a kukorica, mint haszonnövény szerepét megismerve csuhéból elkészíthetnek egy-egy kedves játékot.

 

Október 31. Kedd 9:00 - 15:00

1.      A szép fehér művészet – papírmerítés

A papír története szorosan összefügg az írásbeliség kialakulásával. A foglalkozáson röviden áttekintjük a papírkészítés kétezer éves ősi technológiáját, annak változásait, hogyan módosult, míg Kínából indulva elterjedt egész Európában. Bemutatásra kerülnek a papírkészítés lehetséges alapanyagai is. A résztvevők ezután saját kezűleg merített papírt készítenek hagyományos eljárással.

2.      Növényi tinta készítés

A múlt században még természetes volt a festőnövények ismerete. Sokan őrizték ezt a tudást, amely generációról generációra öröklődött. Papír, fa- illetve falfelületeket egyaránt festettek velük. Napjainkban inkább a növényi festékekkel színezett kelméket ismerjük. A legtöbb növény mindenki számára ismerős, de milyen színeket nyerhetünk segítségükkel? Mennyire tartósak ezek a színek? Ezen a napon lehetőséget biztosítunk arra, hogy az érdeklődők minél többféle növényi festéket készítsenek el a korabeli módszereket felidézve, majd az így nyert színekkel festhetik meg a képeiket.

 

Minden korosztályt szeretettel várunk!