„Víg napok az végeken” – Élet a kora újkori Magyarországon

„Tehetségközelben” – komplex tehetséggondozó programok NTP-TEHETSÉG-23-0170

A Dobó István Vármúzeum egy 11 alkalomból álló tehetséggondozó történelmi szakkör megvalósítását indítja el a Nemzeti Tehetség Program támogatásával. A program célja hazai és határon túli 6. és 7. osztályos tanulók számára olyan tehetségsegítő szakkör működtetése, amely biztosítja a humán ismeretek interaktív módon történő elmélyítését múzeumi közegben. A tehetséggondozó szakkörön 15 tehetségígéret vesz részt. A témanapok során megismerkedhetnek a püspöki várral, az egri végvárral, fegyverekkel, Balassi Bálint Egerben töltött időszakával, betekintést kapnak a magyar és török életmódba műtárgyak segítségével.

 

Program

Február 3. - Az egri vár története

Az első alakalommal megismerkedhetnek a Dobó István Vármúzeum állandó és időszaki kiállításaival. Betekintést nyerhetnek a következő alkalmak tematikájába és játékos formában ráhangolódunk az elkövetkező közös munkára. Ez a nap a családokról szól, a résztvevő gyermekek és szüleik egy közösségépítő játékban fedezhetik fel a vár fontos helyszíneit és titkait. 

 

Február 17. - Eger, mint püspöki székhely, a püspöki vár

Ezen az alkalmon, a szakkörön részt vevő gyermekek az egri püspöki székhellyel ismerkedhetnek meg egy játékos foglalkozás keretében, majd a 6 éves korában esztergomi érsekké, majd egri püspökké lett Estei Hippolit életébe nyerünk bepillantást dr. Kristóf Ilona előadásán keresztül. A délután folyamán az Érseki Palota gyűjteményét látogatjuk meg.

Március 2. -Az egri végvár

A gyermek egy múzeumpedagógiai foglalkozás keretében, megismerkednek Dobó István várnagy életével valamint az 1552-es egri ostrom eseményeivel. Egy játékos feladatlap segítségével feldolgozzunk az Egri csillagok- regény és valóság című kiállítást. A napot pedig dr. Kelenik József előadásával zárjuk.

Március 23. - 16. századi fegyverek és vértek testközelből

Végvári vitézek viselt hívságai foglalkozás keretében a gyermekek megismerkednek a korszakra jellemző magyar ruhadarabokkal, hideg közelharci fegyverekkel és védelmi eszközökkel. A délután folyamán gyakorlati foglalkozáson vehetnek részt, ahol elsajátíthatják a szablyavívás, csatacsillag és balta dobás, kelevéz hajítás, íjászat alapjait.

Április 6. - Magyar életmód a kora újkorban

Házam, ruhám, lakomám foglalkozáson belül a gyermekek bepillantást nyerhetnek a kora újkori magyar életmódba, megismerkedhetnek a korabeli lakáskörülményekkel, öltözködési szokásokkal, táplálkozás kultúrával. Délután Zay Orsolya régész-muzeológus segítségével a korabeli gasztronómiában mélyedhetnek el, elsajátítva a kenyérsütés fortélyait. 

Április 20. - Balassi Bálint és a vitézi virtus

A részvevők Balassi Bálint egri lovas hadnagy életének néhány kiemelt részletén keresztül megismerkedhetnek a 16. századbeli vitézi élettel, a portyák, lesvetések, párbajok izgalmas világával. A délután folyamán egy ólomkatona öntő mester segítségével a gyerekek a végvári élet meghatározó szereplőinek figuráit készíthetik el és festhetik meg.

Május 4. - A török kori Eger 

Ezen a napon a gyermekek a török kori Eger mindennapjaival ismerkednek meg és oszmán-török kultúrába nyernek bepillantást. Az "Erdélyország arany almája- Élet a török kori Egerben" című foglalkozás után ellátogatunk a Valide Szultána Fürdőromhoz, majd pedig a minaretet tetejéről tekintjük meg a várost. A résztvevők a délután folyamán a Hungari Dzsebedzsi Kulturális Hagyományőrző és Sportegyesület tevékenysége által belekóstolhatnak a keleti világ ízeibe.

Május 18. - A tüzérség szerepe 

Ezen az alkalmon a gyerekek az ágyúk hadviselésben betöltött szerepével ismerkednek meg. A nap folyamán végig járjuk a vár ágyúit, átbeszéljük azok készítését, motívumvilágát, típusait. A délután folyamán egy gyakorlati foglalkozás keretében megismerkedhetnek a lőporral, alapvető tulajdonságaival és az ágyúk használatával, biztonságos, rendeltetésszerű töltésével, elsütésével.

Június 1. - Ágyúöntés 

A nap folyamán egy igazi kuriózummal várjuk a résztvevőket. Évszázadok óta először igazi ágyút öntenek az egri vár falain belül. Vajda László kovácsmester egy lármamozsarat önt bronzból a palotaudvaron. Ez idő alatt a vár egyik régésze a közelmúltban előkerült szenzációs leletről, egy századok óta a földben rejtőző török ostromágyúról tart ismeretterjesztő előadást. 

Június 15. – Színdarab próba

Az utolsó előtti alkalmunkon az elmúlt szombatokon megszerzett tudásra alapozva a résztvevő gyerekekkel együttesen formába öntünk egy rövid előadást. Játszunk, szöveget írunk, jelmezeket és díszletet készítünk, próbálunk.  

Június 22. Próba és előadás

A szakkörünk utolsó szombatja idén egybe esik a Múzeumok Éjszakájával. Ezt az alkalmat kihasználva a vár Palotaudvarán nagyközönség előtt is bemutatjuk az alkalmak ihlette színdarabot.  

A tehetséggondozó program a Nemzeti Tehetség Program nettó 3 500 000 Forintból valósul meg 2024. február 3 és 2024. június 22. között, a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával.