VárCsaládiKör

A Dobó István Vármúzeum családi programjai ősszel is folytatódnak! Az év második felében is színes programokkal és érdekes kérdésekkel várjuk a családi délutánjainkra látogatókat.

Hogyan kerül delfin az ágyúcsőre? Mekkora pusztítást végez egy ólomgolyó? De arra is fény derül, hogy mi köze lehet egy libának az emberi életúthoz?

Szeretettel hívjuk és várjuk azokat az érdeklődőket, akik a Dobó István Vármúzeum falai között, múzeumi környezetben szeretnének családtagjaikkal eltölteni egy-egy tartalmas, élményekkel teli délutánt! 

Fontosnak tartjuk, hogy a diákok számára elérhető múzeumpedagógiai foglalkozásainkból kiindulva, kiállításaink és gyűjteményeink segítségével több generáció felé is megvalósítsuk az ismeretátadást. 

Az elméleti tudáson és a jó hangulaton kívül pedig egy-egy foglalkozás alkalmával akár saját készítésű tárgyat is hazavihetnek a résztvevők.

A programokat a megadott hónap első péntekén a Dobó István Vármúzeum két helyszínén: a Várműhelyben (Dobó u. 12.) és a várban található Balassi Bálint teremben tartjuk.

Maximális létszám:  20 fő alkalmanként. 

Ár:                          1300 Ft/fő

A részvételhez előzetes regisztráció szükséges az alábbi e-mail címen vagy telefonszámon: 

muzeumpedagogia@egrivar.hu vagy 06/30 8150963 

A jelentkezés határideje a programot megelőző munkanap 12:00-ig.

 

 

Tüzériskola- Ágyúk a kora újkorban

Az ágyúk, akárcsak az emberek, egyszeriek és megismételhetetlenek. A várostromoknál a falak, míg a csatatereken az ellenséges hadrend megbontására szánt tűzfegyverek egyben műalkotások is. De hogyan készült egy ágyú? Hány emberre volt szükség a működtetéséhez? Milyen lövedékeket használtak a kora újkorban? 

A családi délután keretében a látogatók nem csak válaszokat kapnak, de személyesen ki is próbálhatják egy ágyú betöltésének folyamatát is. 

Időpont:                                      2023. Szeptember 01.

A program kezdési időpontja: 13:00 és 14:30  

Helyszín:                                    Dobó István Vármúzeum, Balassi terem

 

A kézi tűzfegyverek fejlődése

Az egri várba érkező családok a Fegyvermustra című kiállításban egy játékos múzeumpedagógiai foglalkozáson vehetnek részt. Ennek keretében betekintést kaphatnak a kézi tűzfegyverek napjainkban is tartó fejlődéstörténetébe. A látogatók megismerhetnek néhány, a kiállításban fellelhető, a különböző korszakokra jellemző hadieszközökhöz kapcsolódó töltet – típust is. A különböző lövedékek kézbevételével pedig könnyebben elképzelhetik azok pusztítási hatásfokát. 

A foglalkozás végén a résztvevők kipróbálhatják, az ólomlövedékek öntésének folyamatát is.

Időpont:                                      2023. október 06.

A program kezdési időpontja: 13:00 és 14:30 

Helyszín:                                    Dobó István Vármúzeum, Dobó-bástya 

 

Az élet egy libajáték 

A Szent Márton napjához fűződő legendák legismertebb része a libákról szól. A történelem során fontos jelképpé váltak ezek a madarak. A hozzájuk kapcsolódó hagyományok a 16. században keletkezett libajáték részét képezik, mely az emberi életutat jelenítette meg az életkorokhoz kapcsolódó szimbólumokkal. Ez lehetett az első európai táblás-dobókockás játék. Népszerűségét a 20. század felgyorsult világában is megőrizte, így a múzeum játékgyűjteményében is találunk rá szép példákat. 

A családi délutánon résztvevőknek alkalmuk nyílik elkészíteni saját táblájukat, megismerve a játék szabályait.

Időpont:                                      2023. november 03.

A program kezdési időpontja: 13:00 és 14:30

Helyszín:                                    Dobó István Vármúzeum, Várműhely (Dobó utca 12.)