ÚJ RÍMEK - Új és RégI MestErségeK

2021. 12. 13.

Új rímeket keresünk hagyományainkra. Tehetséggondozó szakkörünk elindult.

Új RÍMEK - Új és RégI MestErségeK 

Innovatív tanulási környezet kialakítása és komplex tehetségsegítő programok megvalósítása

NTP-INNOV-21-0197

 

 

A Dobó István Vármúzeum a Nemzeti Tehetség Program „Innovatív tanulási környezet kialakítása és komplex tehetségsegítő programok megvalósítása” pályázat támogatásával egy 12 alkalomból álló tehetséggondozó szakkört valósít meg.

A pályázati program célja, hogy a hazai és határon túli tehetséges tanulók számára olyan tehetségsegítő programot működtessen, amely segíti a hagyományok megőrzését és gazdagítását, mely által egy együttműködő, tehetségfejlesztő közösség jöhet létre.

A Dobó István Vármúzeumban őrzött szellemi és tárgyi kulturális örökségnek, a művészet és a társadalomtudományok területét átfogó komplex gondolkodásának gazdagítása és fejlesztése a célunk. A fél éven átívelő szakkör a hagyományos mesterségek megismerését segíti, annak a múzeumban őrzött tárgyi világát mutatja be. 

A tehetséggondozó szakkörön 14 tehetségígéret vesz részt. Négy kisiskolás egy szlovákiai magyar iskola növendéke. A diákok között vannak hátrányos helyzetűek, önkéntesek is. 

A gyerekek a muzeológusok segítségével betekintést nyerhetnek a raktárakba, a Dobó István Vármúzeum online adatbázisába is. Az alkotómunkához kapcsolódó inspirációt, motívumkincseket műtárgyaink biztosítják.

A műhelymunkák során egy-egy mesterség történetét ismerhetik meg a diákok. Népi iparművészek, képzőművészek technikai irányításával, útmutatásával készíthetik el „mesterremeküket” művészi színvonalon, így keresve RÍMEKET hagyományainkra. A program része egy tanulmányi kirándulás, melynek keretében a gyerekek megismerkedhetnek egy ma is működő papírmerítő műhellyel. Két családi nap alkalmával pedig a családtagok is bekapcsolódhatnak a közös alkotás örömébe.

A pályázat az alkotásokból készített kiállítással zárul a Vármúzeumban. A tehetséggondozó szakkör társadalomtörténeti értékét egy közös kiadványban jelenítjük meg. 

A tehetséggondozó program a Nemzeti Tehetség Program és a Miniszterelnökség támogatásával, a Nemzeti Tehetség Alapból, 4.585.000 forintból valósul meg 2021. december 04. és 2022 06.30. között.