SZÍVETREJTŐ SZÍVEM SZÁZ SZIROMRA TÉPEM

Lesznai Anna, festő- és iparművész, költő és író munkáit bemutató új, időszaki kiállítás nyílik 2023. október 13-án 16:30-kor a Ziffer Sándor Galériában.

Lesznai Anna a 20. század elején kibontakozó magyar avantgarde egyik jelentős női képviselője. Költői, írói, meseírói publikált és publikálatlan szellemi öröksége mellett (melynek nagy részét a Petőfi Irodalmi Múzeum őrzi) hatalmas képző- és iparművészeti életművet hagyott hátra. E rejtőzködő világot egyre többen ismerik. Ismert művei nagy részét – néhány, ám jelentős darabot kivéve – a hatvani Hatvany Lajos Múzeum őrzi: közel 2400 rajzot (rajzocskát), akvarellt, gouache- és temperaképet. E nagyon vegyes összetételű képzőművészeti hagyaték Gergely Tibor, Lesznai Anna harmadik férje 1974-es ajándéka.
Ebből a kolekcióból válogat kiállításunk, de bemutatjuk életének főbb eseményeit, költői és írói munkásságát és azt a pezsgő szellemi közösséget, mely a 20. század eleji magyar művészeti és szellemi életet meghatározta. Lesznai Anna művészetének inspirálója az alsókörtvélyesi kis barokk kastélyt körülvevő kert, a természet csudákkal teli vitalitása, s – mint kora szecessziós stílusban alkotó kollégái –  a természet közelségében élő keleti kultúrából és a legősibb forrásból, a népművészetből táplálkozott. Úgy a népi tárgykultúra forma- és jelkészletéből, mint a népdalok, balladák és a népmesék (kodályi, bartóki) tiszta forrásából.

 

Időpont: 2023. október 13-án 16:30 óra  a Dobó István Vármúzeum Ziffer Sándor Galériájába
(Eger, Kossuth Lajos utca 17.)

Program: 

Köszöntőt mond: Mirkóczki Ádám Eger Megyei Jogú Város polgármestere
A kiállítást megnyitja: Dr. Török Petra irodalom- és művészettörténész, a Petőfi Irodalmi Múzeum
általános igazgatóhelyettese

Közreműködik: Jakó Beáta

Kiemelt partnerünk:
Hatvany Lajos Múzeum, Hatvan
Támogatók:
Janus Pannonius Múzeum, Pécs
Magánszemélyek, Budapest
Füredkult,  Balatonfüred