SZEPTEMBER 23-24: ÖRÖKSÉGÜNK VÉDELME ÉS JÖVŐJE

2021. 09. 17.

Az egri Dobó István Vármúzeum kétnapos konferenciát rendez szeptember 23-24-én Örökségünk védelme és jövője – Eger és Itália címmel, mely feldolgozza azokat a kulturális, szellemi, egyházi kapcsolatokat, melyek városunkat e nagy múltú kultúrával rendelkező országhoz kötik.

 

Örökségünk védelme és jövője címmel 2014-ben rendeztünk először konferenciát, mely az egri vár ÉMOP-fejlesztésének régészeti, (hely) történeti, művészettörténeti közegéből kiindulva mutatta be a legújabb kutatások eredményeit. Az ezt követő három évben a vár régészeti kutatásairól, az elvégzett restaurálási és műtárgyvédelmi munkákról esett szó, majd pedig kertjeink kutatásáról, rehabilitációjáról szerveztünk konferenciát. 2019-ben a Nemzeti Kastély és Nemzeti Várprogram keretében elvégzett ásatások, feltárások eredményeit, valamint a műemlékek rekonstrukciók utáni hasznosulását mutatták be előadóink. 

A 2021. szeptember 23–24-én 6. alkalommal megrendezésre kerülő konferencia tematikája időben egészen a késő középkorig, korai reneszánszig – kiemelten Estei Hippolit püspökségéig – nyúlik vissza és az újkori barokkon, a 19. századi klasszicizmuson és romantikán át ível a modern, emlékezetkultúrával átszőtt tudományos és levéltári kutatásokig. Tematikájában kiemelten a hadtörténetről, az ország dolgait meghatározó politika- és egyháztörténetről, 18. századi főpapjaink (Erdődy Gábor, Barkóczy Ferenc, Eszterházy Károly) római Collégiumából hozott attitűdjéről, Itália kulturális (irodalom, képzőművészet) vagy éppen építészeti, társadalmi mintáinak átplántálásáról, értékorientáltságáról szólhat. De ugyan így Pyrker János László érsek építkezéseinek és velencei képgyűjteményének inspiráló erejéről, a 19. század végi múzeumalapításról is beszélünk.

Az esemény a Nemzeti Kulturális Alap Közgyűjtemények Kollégiuma támogatásával valósul meg.

 

A PROGRAM