Sajtótájékoztató - Múzeumok Éjszakája 2024.

Sajtótájékoztatón számolt be a Dobó István Vármúzeum a Múzeumok Éjszakáján megrendezésre kerülő programokról.

Eger város, az Egri vár története események láncolata, és az itt élő egyes emberek története is. A város históriájában tetten érhetők és megfogalmazhatók fontos mérföldkövek, jelentős események, amelyek rendre változást hoztak és új irányokba mozdították a várost és annak lakóit. A múzeum és az ott dolgozó szakemberek adnak sok esetben rangot, emelik be a történelmi kánonba ezeket az eseményeket, embereket, így írva meg egy adott hely, történelmi esemény históriáját. A történelemmesélésre az egyiklegalkalmasabb helyszín a kiállítás. Az est folyamán a kiállítások megelevenednek a muzeológusok interaktív bemutatóival.

Kurátorok várják az érdeklődőket a Lenkey-házban, a Gárdonyi-házban és a Ziffer Sándor Galériában. Tárlatvezetések lesznek a MúltKirakó, a Magyar Minta, A szabadságharc hadserege 1848-49-ben című kiállításokban, és szakember mutatja be a 2022-ben előkerült ostromágyút is.

A Nemzeti Tehetséggondozó Program záró rendezvényére a Múzeumok Éjszakáján kerül sor. A résztvevő diákoka  tematikus napok során szerzett tudásukat egy színpadi előadás keretein belül mutathatják be a nagyközönségnek „Víg napok az végeken” címmel. 

A felfedezést hagyományos családi és online játékok segítik a Magyar Minta című tárlaton és a Gárdonyi-házban is, ez utóbbiban Históriás irodalom címmel, de még a múzeumi fotógyűjtemény is szerepet kap a múlt izgalmas felidézése során. VR-élmény teszi teljesebbé a kínálatot, amely 1238-ba, az izlandi csatába repíti a résztvevőket.

A Ziffer Sándor Galériában délelőtt 11.00-kor a XXV. Országos Akvarell Triennálé megnyitóján 125 alkotó 190 műve kerül bemutatásra. A kiállításon való részvétel és valamely díj elnyerése – melyet művészeti, állami, önkormányzati és felsőoktatási szervek alapítottak – egyre nagyobb rangot jelent. Az este folyamán online kiállítás bemutatásra, kurátori tárlatvezetésre is sor kerül, melyet Ádám Balázs zongorajátéka színesít.

Megelevenedik a XVI-XVII. század. Az Egri Vár Vitézei a kazamatákat, az aknafigyelő folyosókat, a történelmi kor harcászatát, Beáta, a sütőasszony az időszak gasztronómiáját, az Egri Vitézlő Oskola pedig az életmódot, a kor mesterségeit, a mindennapokat mutatja be a látogatóknak.
 
Több vendéget is várunk a Múzeumok Éjszakáján! Ételek, bor, történelem címmel az egri kistőkések borait lehet kóstolni egy kortynyi történelemmel, és napjaink harcászatát lehet megismerni a Honvédségi toborzóiroda kitelepülésével.

Naplementekor a vár udvara is megélénkül: több mint 20 éves hagyományt követve hatalmas máglyát gyújtunk, amely körül táncház kerül megrendezésre Bécsi Gyula vezetésével, valamint a Lobbanáspont együttes tüzes produkciójában is gyönyörködhetnek a látogatók a kiállítások meglátogatása közben.

A múzeumi ünnepet „Könyvhét after” címen igazi kuriózummal tesszük még érdekesebbé: csak a Múzeumok Éjszakáján kedvezményesen megvásárolhatók a múzeum kiadványai a vár boltjában.

A Múzeumok Éjszakája részletes programja ITT olvasható.

A belépés 17.00-tól ingyenes, a rendezvény 23.00-ig tart.