Mozgalmas május és Gárdonyi 100

2022. 05. 05.

Programokban gazdag lesz a május a Dobó István Vármúzeumban! Folytatódik VárCsaládiKör programsorozatunk, élőben tekinthetnek meg egy harangöntést a Palotaudvaron, megrendezésre kerül az Emlékhelyek és a Régészet napja. A Ziffer Galéria szolgál helyszínül a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségének tavaszi közgyűléséhez. Megkezdődtek a Gárdonyi 100 Emlékév programjai a Dobó István Vármúzeumban és a Gárdonyi Géza Emlékház, Közösségi Ház és kertben!

Mozgalmas május

 

VárCsaládiKör - Játék a Kazamatában - május 6.

Szeretettel hívjuk, várjuk családi délutánjainkra azokat az érdeklődőket, akik a Dobó István Vármúzeum falai között, múzeumi környezetben szeretnének családtagjaikkal együtt eltölteni egy-egy tartalmas, élményekkel teli délutánt! 

Legközelebb 2022. május 6-án a vár egyik legizgalmasabb helyszínén, a Kazamatában teszünk felfedező sétát, egy kis puzzle játékkal összekötve.

Minden család megkapja egy-egy, a kiállításban található műtárgyról készült kép részletét (puzzle-darabot). A séta során fel kell ismerniük, hogy melyik műtárgyról készülhetett az adott puzzle-darab. Ha jó a felismerés, akkor a részletet be tudják illeszteni abba a hiányos képbe, amit a játékvezetőtől kapnak. Addig tart a játék, míg minden egyes képrészlet a helyére nem kerül. 

A program kezdési időpontja: 14.00 óra.

A részvételhez előzetes regisztráció szükséges!

 

Új RÍMEK-Új és RégI MestErségeK - május 7.

Egy különleges programmal folytatódik a Dobó István Vármúzeumban a Nemzeti Tehetség Program „Innovatív tanulási környezet kialakítása és komplex tehetségsegítő programok megvalósítása” című pályázat támogatásával megvalósuló tehetséggondozó szakkör. 

2022. május 7-én a családtagok is bekapcsolódhatnak a közös alkotás örömébe. A szlovákiai Slíž Róbert harangöntő mester 2 kg-os harangjának elkészítését figyelhetik meg a Palotaudvaron. A harangöntés középkori technikáját alkalmazva a formát agyagból, lótrágyából és emberi hajból készíti el a mester. A tehetségígéretek viaszveszejtéses technikával a harangok díszítésének módját sajátíthatják el.

 

Részletes program:

10.00- 12.00:  Bronz olvasztása kemencében, harangöntés, Palota udvar

13.00- 13.40:  Akikért a harang szól… Harangöntés Egerben. Bujdosné Dr. Pap Györgyi történész muzeológus előadása a Dobó-bástyában

14.00- 16.00:  Beszélgetés Slíž Róbert harangöntő mesterrel, a harang hűlési ideje, Palotaudvar

Az utolsó műhelymunka során a bácsalmási kékfestő mester, Bakos Zoltán a pap anyaggal való mintázást tanítja meg az alkotóknak, melyet indigóval fest meg a mester, 2022. május 21-én a Várműhelyben.

A 12 foglalkozás során készített alkotásokból 2022. június 25-én a Dobó-bástyában nyílik kiállítás az érdeklődő közönség számára.

 

 

MAGYAR VIDÉKI MÚZEUMOK SZÖVETSÉGE (MVMSZ) 2022. évi közgyűlése - május 11-12.

A Dobó István Vármúzeum lesz a házigazdája idén a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége közgyűlésének 2022. május 11-12 között.

A rendezvényen értékelik többek közt a 2021-es év szakmai tevékenységét és eredményeit, szó esik a tavalyi bevételek alakulásáról és az idei költségvetésről egyaránt, illetve döntenek a szövetség új tagjainak felvételéről is. 

A szakmai fórumon Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, a Magyar Géniusz Program kuratóriumi elnöke, L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója, miniszteri biztos, Szende László, az EMMI Múzeumi főosztályának vezetője, Szelei Mónika - Zöldy Gergely, Magyar Géniusz Vándorkiállítás látványtervezői, valamint Szűcs Annamária - Várkonyi Éva, Magyar Géniusz Program pr-, marketing-, és kommunikációért felelős szakemberek előadásait is meghallgathatják a résztvevők. A szövetség tagjai az Egri vár interpretátorianak vezetésével megismerhetik a Nemzeti Emlékhely már lezárult, és még folyamatban lévő fejlesztéseit a Török kerttől egészen a Zárkándy-bástyáig.

 

 

Emlékhelyek napja az Egri várban - május 14.

A nemzeti emlékhelyek történelmünk legfontosabb helyszínei, az emlékezet egyszerre szimbolikus és valóságos terei. Bár gyakran fontos építészeti alkotások, nem elsősorban műemléki szempontok alapján számítanak jelentősnek, hanem kiemelkedő történelmi szerepük miatt. Lehetőséget nyújtanak arra, hogy a látogatók számára megtapasztalhatóvá tegyék a magyar történelem sorsfordító eseményeit, tragédiáit, dicső pillanatait is. Jelenleg 20 nemzeti emlékhely található az országban, köztük az Egri vár. Intézményünk idén is csatalakozik az országos rendezvényhez.

 

2022. május 14-én 11 órakor a sztélénél kezdődik az ünnepi megemlékezés, melynek végén ágyúlövéssel tisztelgünk a nemzeti emlékhelyek előtt.

Az Egri vár vitézei több alkalommal fegyver-és viselet, valamint a korabeli életmódot ismertető bemutatókkal készülnek, muzeológusaink pedig az Egri vár története, a Magyar minta és a Fegyvermustra című kiállításokban tartanak tárlatvezetéseket az érdeklődő látogatóknak. A hangulatot Egri Farkas Ferenc Zeneiskola fúvós és szimfonikus zenekarának koncertjei színesítik a Palotaudvaron.

 

Régészet napja az Egri várban - május 27.

A Magyar Régész Szövetség 2022-ben is meghirdette a Régészet Napját, melyhez a Dobó István Vármúzeum is csatalakozott. 

2022. május 27-én „10 lépés az Egri vár - Modern távérzékelési és kiterjesztett valóság (AR) megoldások az örökség- és műemlékvédelemben” címmel, 6 alkalommal tart bemutatót a Romkertben Rácz Kristóf László. Emellett a kiterjesztett valóság (AR) segítségével virtuális vezetések keretében ismerhetik meg akár 10 lépésből az Egri várat.

 A program részeként az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem INNORÉGIÓ Tudásközpontjának munkatársai is bemutatják távérzékelési infrastruktúrájukat (drónok, kamerák & lézerszkennerek). Majd ezt követően az érdeklődők megtudhatják, hogy miként lehet 3 dimenziós modelleket készíteni légi fotogrammetria és földi lézerszkennelés segítségével.

 


 

A Dobó István Vármúzeum programjai a Gárdonyi emlékévben, Május hónapban

 

Tudomány, ismeretterjesztés, oktatás! 

A Dobó István Vármúzeum az emlékév során ezzel a „mesterhármassal” dolgozik, hogy minél több emberhez eljuttassa a gazdag hagyaték üzeneteit. Az első pillér nem csak a múzeumi gyűjtemény sokoldalú feldolgozását jelenti, hanem azoknak a modern módszereknek, jó gyakorlatoknak a kutatását és felhasználását is, amellyel a tudományt kommunikáljuk majd a programok széles skáláján. Múzeumi, szakmai kultúraközvetítő rendezvényeinken a felnőtt korosztályt, az egrieket és az Egerbe látogató turistákat szólítjuk meg a Gárdonyi Emlékházhoz és a Gárdonyi gyűjteményhez kapcsolódó témákkal. Interaktív, rendhagyó tárlatvezetések, séták, teadélutánok során behatóan tanulmányozzuk Gárdonyi Géza írói műhelyét, szorgos hétköznapjait, kutatási módszereit, és bemutatjuk az embert. Szerelem, család, szakmai küzdelmek, utazások szerepelnek a témák között, hogy teljes képet kaphassunk a Láthatatlan emberről. Múzeumpedagógiai programjainkon a fenti témákkal a gyermekek életkori sajátosságait figyelembe véve foglalkozunk, és az egyik kiemelt kötelező olvasmány feldolgozását segítjük. Nagyrendezvényeink a kultúrát, a Gárdonyi életmű üzeneteit és nem utolsó sorban az olvasást népszerűsítik. 

 

Májusi programjaink:

2022. május 16. Emlékezetes napok 

Gárdonyi Egerbe költözése, egri otthona, barátai, írói hétköznapjai, utazásai

 

2022. május 26. Hosszúhajú veszedelem 

A szerelmes Gárdonyi, az író házassága. Gárdonyi múzsái


2022. május 2-június 10. LiteraTúra a csillagokba

Múzeumpedagógiai programakció egri óvodásoknak és iskolásoknak

 

 

Az évforduló remek alkalmat teremt arra, hogy Gárdonyi Géza izgalmas életét a gyerekekkel felfedezzük. Újonnan kidolgozott múzeumpedagógiai literatúráink során a legkisebbek Gárdonyi mesevilágába, a nagyobbak pedig írói műhelyébe, legféltettebb titkaiba nyerhetnek betekintést. Meghallgatjuk meséit, megfejtjük titkosírását, bebarangoljuk egy hektáros kertjét, elolvassuk kéziratait, leveleit, céduláit és kifaggatjuk tárgyait az íróhoz köthető legizgalmasabb történetekről, megismerkedünk az Egri csillagok születésének szokatlan körülményeivel. A mesék, regények, novellák színes világa, Gárdonyi otthona és kertje ezernyi históriát rejt, és a foglalkozásokon résztvevő diákok nem csak egy kötelező olvasmány szerzőjét látják majd, hanem Gárdonyi regényes életének ismerőivé válnak.