GÁRDONYI 100 - LITERATÚRA A CSILLAGOKBA

2022. 04. 30.

Az évforduló remek alkalmat teremt arra, hogy Gárdonyi Géza izgalmas életét a gyerekekkel felfedezzük. Múzeumpedagógiai literatúráink során a legkisebbek Gárdonyi mesevilágába, a nagyobbak pedig írói műhelyébe, legféltettebb titkaiba nyerhetnek betekintést.

Részvételi díj: 500 Ft/fő

Bővebb információ: Szalainé Király Júlia 30/ 5226172

e-mail: gardonyihaz@egrivar.hu

 

 

Ugri és Bugri, a két mókustestvér

MeseJáték a Gárdonyi-kertben

A foglalkozás első felében Gárdonyi Géza otthonával ismerkedünk. Ezt követően a Gárdonyi-kuckóban meghallgatjuk az író meséjét a két mókustestvérről, Ugriról és Bugriról, megismerkedünk a mese szereplőivel, beszélgetünk a történet legfontosabb üzeneteiről. A Gárdonyi-kertben odút keresünk Ugrinak és Bugrinak, miközben felfedezzük a kertet, különösen figyelve az adott évszak jellemzőire. A foglalkozás végén színes mozaikképet készítünk a mókuskáról. Ha marad kedv és idő, a végén újabb mesére hivatalosak a gyerekek a mesesarokba.

Helyszín: Gárdonyi Géza Emlékház, Közösségi Ház és Kert

Ajánlott korosztály: óvoda, általános iskola 1. és 2. osztály

 

 

Szüleim gyémántja voltam

Kirándulás Gárdonyi mesevilágában

Az óra első felében Gárdonyi Géza házába látogatunk. A ház bemutatása során az íróról, az író életéről, munkásságáról kapnak ismeretet a gyerekek. A Gárdonyi-kuckó mesesarkában a „Mióta haragszik a kutya a macskára?” című bábjátékot nézik meg, majd könyvjelzőt készíthetnek. A foglalkozást követően lehetőség van arra is, hogy kipróbálják a Gárdonyi-kert játszóterét.

Helyszín: Gárdonyi Géza Emlékház, Közösségi Ház és Kert

Ajánlott korosztály: óvoda, általános iskola 1. és 2. osztály

 

Nagyapó tréfái

Gárdonyi Géza élete és meséi

Az óra első felében Gárdonyi Géza Bolond Istók utazása című meséjét hallgatják meg, és a mesével együtt élve utánzósat játszanak a gyerekek, majd az író egykori otthonába látogatunk. A ház bemutatása során az íróról, az életéről, munkásságáról kapnak fontosabb információkat. A foglalkoztató terembe visszatérve könyvjelzőt készítünk.

Helyszín: Gárdonyi Géza Emlékház, Közösségi Ház és Kert

Ajánlott korosztály: óvoda 

 

Gergők és Vicuskák

Az Egri csillagok világa

A foglalkozás során Gárdonyi Géza Egri csillagok című regényének világával ismerkedünk meg úgy, hogy a gyerekek a regény hőseivé válhatnak. A foglalkozást Gárdonyi otthonában kezdjük, ahol egy játék során tárgyait faggatjuk. Ezt követően a regény érdekes keletkezéséről, a regényírás nehézségeiről beszélgetünk, miközben a kéziratokat, Gárdonyi relikviáit is kézbe vesszük. A foglalkozás második felében lajstromjátékot játsszunk. Mindenki új szerepet találhat ki magának, és azt beleszőheti a híres regény történéseibe. 

Helyszín: Gárdonyi Géza Emlékház, Közösségi Ház és Kert

Ajánlott korosztály: felső tagozat, középiskola

 

Rejtély a Gárdonyi-házban

Gárdonyi titkosírása

Gárdonyi Géza titkosírása mindig is sok találgatásra adott okot. A foglalkozást a Gárdonyi Emlékházban tett látogatással kezdjük, ahol számos titokkal találjuk szembe magunkat. Ezután „megfejtjük” Gárdonyi titkait és titkosírását és a tibetűkkel többféle játékot próbálunk ki. (Tilitoli, kockajáték, szövegírás a tibetűkkel.) A foglalkozás végén titokfejtő játékot játszunk, amely során az író otthonában és kertjében kell fortélyos feladatokat megoldva eljutni a NAGY TITOKIG, a megoldásig.

Helyszín: Gárdonyi Géza Emlékház, Közösségi Ház és Kert

Ajánlott korosztály: felső tagozat, középiskola

 

Gárdonyi műhelyében

Az író hétköznapjai

Gárdonyi életműve messze túlmutat az Egri csillagok című regényen. Sokoldalúságát, izgalmas életét, írói módszereit mutatjuk meg az otthonában a kiállítás és műtárgymásolatok segítségével, majd a foglalkoztató teremben és a Gárdonyi-kuckóban izgalmas csapatverseny keretében tehetik próbára a gyerekek ügyességüket és frissen szerzett tudásukat. Lesz óriás és réteges puzzle, memóriakártya, keresztrejtvény, totó, titkosírásos tilitoli, oszlopkirakó több témában és titokkocka. Ezek mibenlétére és használatának módjára a foglalkozás során derül fény. 

Helyszín: Gárdonyi Géza Emlékház, Közösségi Ház és Kert

Ajánlott korosztály: alsó tagozat 3. és 4, osztály, felső tagozat