Emlékhelyek Napja 2021

2021. 06. 21.

2021-ben hatodik alkalommal rendeztük meg az Emlékhelyek Napja című programunkat.

A nemzeti emlékhelyek történelmünk legfontosabb helyszínei, az emlékezet egyszerre szimbolikus és valóságos terei. Bár gyakran fontos építészeti alkotások, nem elsősorban műemléki szempontok alapján számítanak jelentősnek, hanem kiemelkedő történelmi szerepük miatt. Lehetőséget nyújtanak arra, hogy a hozzájuk ellátogatók számára megtapasztalhatóvá tegyék a magyar történelem sorsfordító eseményeit, tragédiáit, de dicső pillanatait is. Az emlékhelyek jelentőségét a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság javaslata alapján az Országgyűlés törvénnyel ismeri el. Az Egri vár 2014-ben vált a nemes család, a Nemzeti Emlékhelyek tagjává.

Az ünnepélyes megemlékezést követően lelepleztük Wagner Nándor Az 1552-es egri csata című domborművét.

A mű gipszvázlata az egri vár ostromának négyszáz éves évfordulója alkalmából, az 1951-ben kiírt pályázat egyik benyújtott pályaműve volt. A Wagner Nándor életművét gondozó Academia Humana Alapítvány 2012-ben bronzba öntette, melyet most a múzeumnak ajándékozott.

Wagner Nándor 1922. október 7-én született Nagyváradon és 1997. november 15-én hunyt el Moka városában, Japánban.

Wagner Nándor szobrászművész Magyarországon maradt művei között megmaradt az a dombormű-vázlat, amivel részt vett az 1951-es domborműpályázaton, amely az egri várban lezajlott 1552-es győztes csata 400 éves évfordulójának nagy ünnepségsorozata alkalmából került kiírásra. A pályázatot Tar István nyerte. A győztes pályaművet 1952. október 17-én avatták fel az egri vár déli bejárata mellett. 

A gipsz Wagner dombormű kalandos körülmények között menekült meg a pusztulástól. A művész 1956 decemberében történt kényszerű külföldre távozása előtt Zilahy István (1916-1992) építész vette át megőrzésre. Az ő hagyatékából 2012-ben Zilahy Zsuzsa Sophia ajándékozta a Wagner Nándor életművét gondozó Academia Humana Alapítványnak. A restaurálásra került gipsz minta alapján a művet 1:1-es méretben bronzba öntette az alapítvány. Restaurátor és bronzöntő: Nagy Károly volt.

2020 őszén vetődött fel a művész életművét kutató művészettörténész, Wehner Tibor közvetítésével, hogy ezt a domborművet az Alapítvány díjmentesen Eger városának, vagy a város bármely intézményének ajándékozná. 

Az ajándékozási szándék kinyilvánítása után múzeumunk örömmel fogadta a felajánlást, és a domborművet a Gótikus palota vártörténeti kiállításának kultusz termében helyeztük el.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az eseményen készült riportok:

 

HEOL

Kép és Krónika - Academia Humana Alapítvány