Áttetsző világ – IV. Egri Országos Akvarell Triennálé

2021. 07. 23.

2021. július 24-én 11 órai kezdettel megnyílt a IV. Egri Országos Akvarell Triennálé

 

A Dobó István Vármúzeum és a Magyar Vízfestők Társasága szervezésében megvalósult tárlatnak a Kepes Intézet (Széchenyi utca 16.) ad otthont.

A kezdetben két évenként (biennáléként), majd 2009-től három évenként megrendezésre kerülő, a kortárs akvarellisták munkáit összegyűjtő, szakmai zsűri által elbírált akvarell triennáléra az idén is nagy odaadással készültek a rendezők. A 24. alkalommal megrendezett, immár 53 éves múltra visszatekintő tárlat megújítása érdekében kezdeményezett háromoldalú megállapodás Eger Megyei Jogú Város, a Magyar Vízfestők Társasága és a Dobó István Vármúzeum között jött létre.

A kiállítás megnyitóján Mirkóczki Ádám, Eger Megyei Jogú Város polgármestere köszöntője után aláírásra került a hármas megállapodás, melyben a felek az alábbi vállalásokat tették:

–                    Eger Megyei Jogú Város, mint egyetlen országos jelentőségű kortárs képzőművészeti rendezvényét, az Országos Akvarell Triennálét a város kulturális életében előremutatónak és fontosnak tartja, megvalósítását támogatja, magáénak tudja és vállalja, hogy közreműködik a helyszín biztosításában, lehetővé téve így az országos művészeti életben való jelenlétet.

–                    a Magyar Vízfestők Társasága vállalja, hogy szakmai kapcsolataival előmozdítja a rendezvény országos elismertségét és részt vesz a lebonyolításában, segítve az egri múzeum munkatársainak szervező és szakmai munkáját.

–                    a Dobó István Vármúzeum továbbra is fő koordinátora a rendezvénynek, kapcsolatot tart a művészekkel, a díjalapítókkal, szaksajtóval, partnerintézményekkel, szervezi és rendezi a kiállítást. A rendezvény megvalósítása érdekében pályázatokat nyújt be. A magyar kortárs akvarell festészet jelentős darabjaiból gyűjteményt épít országos gyűjtőkörrel. A művek bemutatásával hírét viszi a magyar kortárs akvarellművészetnek.

A megállapodás elősegíti a kiállítás-sorozat jövőbeni folyamatosságát, hogy Eger továbbra is az „akvarell városa” lehessen úgy a művészet-szakmai körökben, mint a művészetet kedvelők számára. 

 

Az idei kiállítás sem jöhetett volna létre a Nemzeti Kulturális Alap Képzőművészeti Kollégiuma jelentős támogatása nélkül. Ugyancsak támogatásban részesítette a rendezvényt a Magyar Művészeti Akadémia úgy is, mint támogató és úgy is, mint díjalapító. A támogatók között van a Magyar Képzőművészeti és Iparművészeti Egyesületek Szövetsége is. Közreműködő partner volt a Budapest Galéria (Budapest) és a Miskolci Galéria (Miskolc).

A kiállítás áttekintést ad a döntően az áttetszőségre építő kortárs vízfestészeti technikák legújabb eredményeiről. A szabad beadású, de szakmai zsűri által válogatott tárlat célja, hogy lehetőséget kínáljon új művészi tartalmak és formák kereséséhez, új művészi megnyilatkozások felvonultatásához. Ez az országos tárlat a művészek felkérésével indult még 2021 márciusában. A szabad beadású tárlatra három művel lehetett jelentkezni, melyek az lemúlt három évben, az előző kiállítás óta készültek. Természetesen nem használta ki mindenki ezt a lehetőséget. Volt, aki kettő, de volt, akik csak egy mű digitális fotóját küldte el a megadott email címre. Az idei triennáléra 186 alkotó 457 művel pályázott, melyből a szakmai zsűri döntése alapján 106 alkotó 170 művel szerepel a kiállításon. A művészek közül sokan évtizedek óta hűséges résztvevői a kiállításnak, de az idén is sok pályakezdő – azaz 35 évesnél fiatalabb – alkotó küldte el műveit a megméretésre.

 

A rendezvény rangját minden alaklommal emeli, hogy díjakat adnak át, melyek odaítéléséről jelentős szakemberekből álló zsűri dönt. A díjzsűri tagjai voltak: Csurka Eszter képzőművész – a XIX. Országos Akvarell Biennálé nagydíjasa; Földi Péter festőművész – a II. Országos Akvarell Triennálé nagydíjasa; Lóska Lajos művészettörténész, az Új művészet folyóirat szerkesztője; Wehner Tibor művészettörténész és H. Szilasi Ágota művészettörténész (a Dobó István Vármúzeum képviseletében). A díjalapítók delegáltjaként Földi Péter festőművész, akadémikus a Magyar Művészeti Akadémia, Kopasz Tamás festőművész, a Vizuális Művészeti Intézet vezetője az Eszterházy Károly Egyetem képviseletében volt jelen.

 

A tárlaton szereplő művészek között a díjfelajánlók jóvoltából a zsűri öt díjat oszthatott ki az idén.

A Magyar Művészeti Akadémia Képzőművészeti Tagozata fődíját Ványai Magdolna festőművésznek ítélte a zsűri. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma kiemelt díját Gaál József festőművész kapta. Eger Megyei Jogú Város díját Molnár László festőművész kapta. Az Eszterházy Károly Egyetem fiatal alkotóknak alapított díját Koltay Dorottya Szonja festőművész kapta. A Dr. Pajtók Gábor kormánymegbízott által alapított új díjat Király György festőművésznek ítélte a zsűri.

 

A kiállítást, a művészeket és a műveket Lóska Lajos, az Új Művészet folyóirat szerkesztője méltatta.

 

A IV. Országos Akvarell Triennálén hagyomány, hogy mindig kapcsolódik hozzá néhány kiállítás. Az idén is látható az előző Országos Akvarell Triennálé nagydíjasának, Kótai Tamás Munkácsy Mihály-díjas festő- és grafikusművésznek a kiállítása. 1981–1986 között a Magyar Képzőművészeti Főiskola hallgatója volt. 1983-tól kiállító művész. 1985 óta tagja a Művészeti Alapnak. Egy évvel később tagja lett a Fiatal Képzőművészek Stúdiójának is. 1992 óta a Magyar Grafikusművészek Szövetségének tagja. 1996-ban a Vajda Lajos Stúdió tagjává választották. 2002 óta a Magyar Festők Társaságának tagja. Az 1974 és 2002 között Szentendrén élt művész jeleneleg Mezőszemelén lakik.2007 óta az egri Eszterházy Károly Főiskola Vizuális Művészeti Tanszékén tanít. 2007–2008-ban a Nyíregyházi Főiskola Vizuális Kultúra Tanszékén is oktatott.

Az országos kortárs kiállítás idején a rendezők mindig igyekeznek egy történeti csemegével kedveskedni az akvarellt művelőknek és szeretőknek. Az idén a vármúzeum fenntartásában lévő, felújított, július 23-án újra megnyitott Ziffer Sándor Galériában (Kossuth Lajos utca 17.) tekinthető meg a „Festői utazások” – 19. századi magyar festők itáliai akvarelljei című kiállítás. Az exkluzív válogatásban Egri Képtárban őrzött Kovács Mihály akvarellek mellett id. Markó Károly, Barabás Mikós és Libay Károly Lajos Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria Grafikai gyűjteményéből kölcsönzött vízfestményei tekinthetők meg. Szeretettel ajánljuk e nem mindennapi válogatást figyelmükbe. 

A kiállítások a Nemzeti Kulturális Alap és a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával valósulhattak meg.

 

A rendezvény kurátora H. Szilasi Ágota, a Dobó István Vármúzeum művészettörténésze. Munkatársa Bíróné Molnár Csilla gyűjteménykezelő volt. A kiállítás rendezésében a vármúzeum munkatársai mellett közreműködött Lobler Ferenc festőművész.

A kiállítások szeptember 30-ig tekinthetők meg.


 

TV Eger felvétele a kiállításmegnyitóról

 


 

GALÉRIA