GÁRDONYI 100 - LITERATÚRA A CSILLAGOKBA

2022. 09. 21.

MÚZEUMPEDAGÓGIAI PROGRAMAKCIÓ EGRI ÓVODÁSOKNAK ÉS ISKOLÁSOKNAK Az évforduló remek alkalmat teremt arra, hogy Gárdonyi Géza izgalmas életét a gyerekekkel felfedezzük. Múzeumpedagógiai literatúráink során a legkisebbek Gárdonyi mesevilágába, a nagyobbak pedig írói műhelyébe, legféltettebb titkaiba nyerhetnek betekintést. Meghallgatjuk meséit, megfejtjük titkosírását, bebarangoljuk egy hektáros kertjét, elolvassuk kéziratait, leveleit, céduláit és kifaggatjuk tárgyait az íróhoz köthető legizgalmasabb történetekről, megismerkedünk az Egri csillagok születésének szokatlan körülményeivel. A mesék, regények, novellák színes világa, Gárdonyi otthona és kertje ezernyi históriát rejt, és a foglalkozásokon résztvevő diákok nem csak egy kötelező olvasmány szerzőjét látják majd, hanem Gárdonyi regényes életének ismerőivé válnak.

Jelentkezés és további részletek:

muzeumpedagogia@egrivar.hu

gardonyihaz@egrivar.hu

Részvételi díj: 500 Ft/fő

 


 

Múzeumpedagógiai foglalkozások a Gárdonyi évfordulóhoz kapcsolódóan

 

Ugri és Bugri, a két mókustestvér

MeseJáték a Gárdonyi-kertben

A foglalkozás első felében Gárdonyi Géza otthonával ismerkedünk. Ezt követően a Gárdonyi-kuckóban meghallgatjuk az író meséjét a két mókustestvérről, Ugriról és Bugriról, megismerkedünk a mese szereplőivel, beszélgetünk a történet legfontosabb üzeneteiről. A Gárdonyi-kertben odút keresünk Ugrinak és Bugrinak, miközben felfedezzük a kertet, különösen figyelve az adott évszak jellemzőire. A foglalkozás végén színes mozaikképet készítünk a mókuskáról. Ha marad kedv és idő, a végén újabb mesére hivatalosak a gyerekek a mesesarokba.

Helyszín: Gárdonyi Géza Emlékház, Közösségi Ház és Kert

Ajánlott korosztály: óvoda, általános iskola 1. és 2. osztály

 

Mióta haragszik a kutya a macskára?

Gárdonyi Géza meséje a régi kérdésre ad választ? Hol is kezdődött az a bizonyos kutya-macska barátság?

A Gárdonyi Emlékház játékos felfedezése után a Gárdonyi-kuckóban, az állatokat ábrázoló mesesámlikon helyet foglalva ismerhetik meg a gyerekek a történetet Ezt követően a kedves állatkákat ábrázoló könyvjelzőket készíthetnek.

Helyszín: Gárdonyi Géza Emlékház, Közösségi Ház és Kert

Ajánlott korosztály: óvoda, általános iskola 1. és 2. osztály

 

Gárdonyi-kuckó

A különleges irodalmi sarok számos játéklehetőséget nyújt a gyerekeknek a Gárdonyi-életműhöz kapcsolódóan. Óriás és réteges puzzle, tilitolik, memóriakártyák, tematikus kirakók segítenek feldolgozni a színes írói hagyatékot. A Gárdonyi emlékmúzeum meglátogatása és játékos felfedezése után a gyerekek egy izgalmas csapatverseny során járják be a kuckó helyszíneit és oldanak meg feladatokat.

Helyszín: Gárdonyi Géza Emlékház Közösségi Ház és kert

Ajánlott korosztály: alsó tagozat 3-4. osztály

 

Gergők és Vicuskák

Az Egri csillagok világa

A foglalkozás során Gárdonyi Géza Egri csillagok című regényének világával ismerkedünk meg úgy, hogy a gyerekek a regény hőseivé válhatnak. A foglalkozást Gárdonyi otthonában kezdjük, ahol egy játék során tárgyait faggatjuk. Ezt követően a regény érdekes keletkezéséről, a regényírás nehézségeiről beszélgetünk, miközben a kéziratokat, Gárdonyi relikviáit is kézbe vesszük. A foglalkozás második felében lajstromjátékot játsszunk. Mindenki új szerepet találhat ki magának, és azt beleszőheti a híres regény történéseibe. 

Helyszín: Gárdonyi Géza Emlékház, Közösségi Ház és Kert

Ajánlott korosztály: felső tagozat, középiskola

 

Rejtély a Gárdonyi-házban

1952-ben vagyunk. A Gárdonyi-házat éppen múzeummá alakítják, amikor egy szekrény aljáról 5 rejtélyes dokumentum keveredik elő… Két különös rajz, egy térkép, egy kézirat, és egy titokzatos jeleket tartalmazó cédula.

A gyerekek a titkok nyomába eredhetnek, bejárva a Gárdonyi Emlékházat, a kertet, felidézve vagy megismerve az Egri csillagok című regény hőseit és azok cselekedeteit! A rejtély megoldását segítheti az, hogy a játék előtt felfedezzük Gárdonyi otthonát.

Helyszín: Gárdonyi Géza Emlékház, Közösségi Ház és Kert

Ajánlott korosztály: felső tagozat, középiskola

 

Talányok Gárdonyi naplójában

Gárdonyi titkosírása

Gárdonyi Géza titkosírása mindig is sok találgatásra adott okot. A foglalkozást a Gárdonyi Emlékházban tett látogatással kezdjük, ahol számos titokkal találjuk szembe magunkat. Ezután „megfejtjük” Gárdonyi titkait, titkosírását és a tibetűkkel többféle játékot próbálunk ki. (Tilitoli, kockajáték, szövegírás a tibetűkkel.) A foglalkozás végén titokfejtő játékot játszunk, amely során az író otthonában és kertjében kell fortélyos feladatokat megoldva eljutni a NAGY TITOKIG, a megoldásig.

Helyszín: Gárdonyi Géza Emlékház, Közösségi Ház és Kert

Ajánlott korosztály: felső tagozat, középiskola