Egri vár
 • Varkoch-kapu


  A déli falszoros nyugati végénél található kapubástya, melyet 1542-ben kezdtek el építeni. Buda eleste után a várban nagyszabású erődítési munka vette kezdetét. A 16. században a kaput tető fedte, melyen óratorony magasodott és harangja is volt.

 • Déli kapu


  A mai főkapu a 16. század második felében épült Ottavio Baldigara tervei alapján. A nagykapu jobb oldalán lévő bronz domborművet Tar István és Illés Gyula készítette, az 1552-es ostrom 400. évfordulójára.

 • Hippolit-kapu


  A vár középkori főkapuja volt, a 16. század elejéig használták. Az egykori csapórács falhornyai és az ülőfülkék jól látszanak. A kaputornyot Estei Hippolit egri püspök négyosztatú családi címere díszíti, mely a 15. század végén készült. A kaput 1542 táján falazták be.

 • Setét kapu


  Az 1540-es években az erődöt két részre osztották. Kialakult a belső vár és az 1702-ben felrobbantott külső vár. A két várrészt a Setét-kapu kapcsolta össze, melyet a 19. század elején falaztak be.

 • Kazamata


  Aknafigyelő folyosók (Contromina). A járatrendszer az 1570-es években épült a falakkal párhuzamosan. A föld alatt teremtett átjárási lehetőséget a bástyák között. A folyosókat aknafigyelésre is használták. Az itt elhelyezett dobokra rakott borsó és a vízzel teli edények rezgése elárulta, ha az ellenség aknaásással próbálkozott.

 

Kiállítások


Az egri Vár története

Börtönkiállítás

Kazamata, Kőtár

Hősök terme

Romkert, Rotunda

Kiállítások Egerben


Gárdonyi Géza Emlékház

Zsinagóga Galéria

Valide Szultána Fürdőrom

Telekessy Patikatörténeti Kiállítás

Az Egri Dohánygyár története

Rendezvények


Rendezvénynaptár

Konferenciák

Album

Múzeumpedagógiai
szolgáltatások

Foglalkozások

Tematikus hetek

Műhely

Vártábor

Információ

Gyűjtemények


Történeti gyűjtemény

Néprajzi gyűjtemény

Irodalomtörténeti gyűjtemény

Képző- és iparművészeti gyűjtemény

Régészeti gyűjtemény

Könyvtár

Műtárgyvédelem


Dobó István Vármúzeum. H-3300 Eger, Vár 1. Tel.: +36 36/312-744, E-mail: varmuzeum@egrivar.hu | Adatvédelmi nyilatkozat