Egri vár


Bálint vagyok, nem Valentin!

Kedves Látogatóink!
A február 14-re, vasárnapra tervezett "Bálint vagyok, nem Valentin" című rendezvény elmarad! A február 12-i Bálint napi múzeumpedagógiai foglalkozásokra való jelentkezés a mai napon még lehetséges!
Szíves megértésüket előre is köszönjük!


Átrendezés - Múlt-kirakó, Elődeink fegyverei, fegyvereink elődei

A Dobó-bástya kiállításai (Múlt-kirakó és Elődeink fegyverei, fegyvereink elődei című kiállítások) átrendezés miatt jelenleg nem látogathatók. Megértésüket előre is köszönjük.


Hétfői nyitva tartás

Felhívjuk kedves látogatóink figyelmét, hogy 2016. május 1-ig kiállításaink hétfőnként zárva tartanak, kivéve március 28-án, Húsvéthétfőn. Ezeken a napokon a várat sétajegy megváltásával tekinthetik meg (Felnőtt: 600 Ft, kedvezményes: 300 Ft). Kellemes időtöltést kívánunk!


Déli várfalsétány lezárása

Felhívjuk kedves látogatóink figyelmét, hogy várhatóan 2016. év elejéig, a déli várfalsétány felújító munkálatok miatt lezárásra kerül, így a Gárdonyi sír sem látogatható. Megértésüket előre is köszönjük!


Múzeumpedagógiai jelentkezési lap

Kedves Pedagógusok!

A jelentkezési lap kitöltése előtt időpont egyeztetése szükséges, ami megtörténhet telefonon (+36 36 312-744/112), illetve e-mailben a muzeumpedagogia@egrivar.hu címen. A jelentkezési lapot megtalálja a "A múzeumról" menüponton belül, a Letölthető dokumentumok között.
Miután egyeztettek a múzeumpedagógusokkal, azután a kitöltött jelentkezési lapot a már említett e-mail címre kell eljuttatni. Ha egy héttel a foglalkozás előtt nem érkezik meg a jelentkezési lap, akkor sajnos nem áll módunkban foglalkozást biztosítani az Önök részére.
Megértésüket köszönjük!


 • Varkoch-kapu


  A déli falszoros nyugati végénél található kapubástya, melyet 1542-ben kezdtek el építeni. Buda eleste után a várban nagyszabású erődítési munka vette kezdetét. A 16. században a kaput tető fedte, melyen óratorony magasodott és harangja is volt.

 • Déli kapu


  A mai főkapu a 16. század második felében épült Ottavio Baldigara tervei alapján. A nagykapu jobb oldalán lévő bronz domborművet Tar István és Illés Gyula készítette, az 1552-es ostrom 400. évfordulójára.

 • Hippolit-kapu


  A vár középkori főkapuja volt, a 16. század elejéig használták. Az egykori csapórács falhornyai és az ülőfülkék jól látszanak. A kaputornyot Estei Hippolit egri püspök négyosztatú családi címere díszíti, mely a 15. század végén készült. A kaput 1542 táján falazták be.

 • Setét kapu


  Az 1540-es években az erődöt két részre osztották. Kialakult a belső vár és az 1702-ben felrobbantott külső vár. A két várrészt a Setét-kapu kapcsolta össze, melyet a 19. század elején falaztak be.

 • Kazamata


  Aknafigyelő folyosók (Contromina). A járatrendszer az 1570-es években épült a falakkal párhuzamosan. A föld alatt teremtett átjárási lehetőséget a bástyák között. A folyosókat aknafigyelésre is használták. Az itt elhelyezett dobokra rakott borsó és a vízzel teli edények rezgése elárulta, ha az ellenség aknaásással próbálkozott.Hiba!
A kért tartalom nem található.: en/info.tpl

Dobó István Vármúzeum. H-3300 Eger, Vár 1. Tel.: +36 36/312-744, E-mail: varmuzeum@egrivar.hu | Adatvédelmi nyilatkozat