Blog

Dobó István Vármúzeum

HU / EN / PL / DE

3300, Eger, Vár 1.
Tel.: +36/36/312-744
E-mail: varmuzeum@egrivar.hu

Blog

Egri Programok

Nemes gesztus helyszíne volt 2017. november 15-én a Megyeháza, illetve annak Barkóczy Ferencről, a hajdani kultúraszervező egri püspökről elnevezett díszterme. Hazafias, egyúttal lokálpatrióta vállalásukat pecsételték meg azok, akik önkéntes területvédelmi tartalékosnak elszegődve felesküdtek a szűkebb és tágabb haza védelmére, valamint szolgálatára.

Az Egri Vár helyreállításának előkészületeként az idei nyáron (2016) próbaásatást végeztünk két szakaszban, június 7. és július 08. között. A régészeti kutatás legfontosabb eredménye a székesegyház északi oldalához csatlakozó Árpád-kori káptalani kolostor azonosítása volt.

Nem ennek az írásnak a feladata, hogy körülírja Mátyás király személyzeti politikáját, és uralmának az európai hatalmi térben való megszilárdításáért, rangjának és szuverenitásának elismertetéséért folytatott küzdelmét. Az viszont biztos, hogy történetünk szereplőjének életútját, karrierjének felívelését ebben az erőtérben tudjuk csak megérteni.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata által nyújtott pályázati támogatásnak köszönhetően, 2016-ban technikai újításokkal bővült a Dobó István Vármúzeum „Múlt kirakó” régészeti szakkiállítása.

Hírlevél feliratkozás