Egri Vár | Dobó István Vármúzeum

Dobó István Vármúzeum

HU / EN / PL / DE

3300, Eger, Vár 1.
Tel.: +36/36/312-744
E-mail: varmuzeum@egrivar.hu

Programok

Egész évben színes programokkal és rendezvényekkel várjuk az Egri Várba látogató közönséget: jeles napok, fesztiválos nyár és Történelem testközelben!

Kiállításaink

A Dobó István Vármúzeum törekszik arra, hogy tudományos központ legyen és kiállításain keresztül élményszerűen mutassa be történelmünk kultuszát és hagyatékát.

Iskoláknak

Küldetésünk, hogy a kulturális örökséget és az egyedülálló műemléki környezetet a jövő nemzedékének is sokoldalúan és élményszerűen mutassuk be az Egri Vár falai közt.

Szolgáltatásaink

Az Egri Vár belső és külső helyszínei egyaránt alkalmasak pompás esküvők, csapatépítő tréningek és konferenciák megtartására végvári környezetben.

Eger vára a 16. században, a török megszállás miatt három részre szakadt Magyar Királyság végvárrendszerének, „Európa védőpajzsának” fontos erőssége volt. Ezer éves történetének leghíresebb eseménye az 1552-es ostrom, amikor a Dobó István által vezetett kétezer fős védősereg közel harmincszoros török túlerővel szemben megvédte a várat. Elsőként a korabeli krónikás, Tinódi Lantos Sebestyén örökítette meg históriás énekében a győzelmet, amely további irodalmi és képzőművészeti alkotások közvetítésével vált a nemzeti emlékezet részévé. Eger védőinek a magyar hőskultuszban betöltött szerepét Gárdonyi Géza Egri csillagok című nagyhatású regénye, illetve az ebből készült film erősítette tovább.

Hírek

ACÉL ÉS ARANY - Oszmán fegyverkincsek az Iparművészeti Múzeum és a Dobó István Vármúzeum gyűjteményéből  című kiállítás meghosszabbított nyitva tartással, 2018. március 4-ig várja a látogatókat a Dobó-bástyában!

2017. november 6-tól 2018. március 28-ig megváltozott nyitva tartási renddel várjuk látogatóinkat a Ziffer Sándor Galériában.

Felhívjuk kedves látogatóink figyelmét, hogy a várban zajló munkálatok miatt jelenleg az északi kapu felől érkező látogatóink a vár parkolóján át, a Romkerten keresztül tudnak a Vármúzeum területére belépni. A déli kapubejárat továbbra is zavartalanul működik. Megértésüket köszönjük.

Sj Popup

Hírlevél feliratkozás